Мнения

Microsoft обяви началото на WOWZAPP 2012: глобално събитие за създаване на Windows 8 приложения

Microsoft обяви началото на WOWZAPP 2012: глобално събитие за създаване на Windows 8 и Windows Phone 8 приложения, което се провежда едновременно в над 112 локации на 5 континента. За България са заявили участие над 100 разработчици от Балканите. В т.нар. хакатон се включват студенти, стартиращи компании и професионални програмисти.

В продължение на 48 часа участници от САЩ, Индия, Финландия, Пакистан, Гърция, Малайзия, България, Турция, Бразилия и редица други страни по света заедно ще пишат приложения за Windows 8, който бе продаден в над 4 милиона копия в първите 3 дни след глобалната си премиера на 26 октомври т.г.

„Над 16 500 разработчици се регистрираха за участие в WOWZAPP 2012, което превръща събитието в най-големия хакатон за програмисти до сега. Очакваме да бъдат създадени хиляди нови и вълнуващи приложения за Windows Store„, заяви Морти Упалури, генерален мениджър за академичните програми на Microsoft в световен мащаб.

„В Microsoft сме отдадени на идеята да създаваме възможности за младите хора, като им предоставяме достъп до необходимите им инструменти и ресурси, за да изявят творческите си способности и да стартират собствен бизнес чрез разработката на приложения.“

Проучвания* показват, че младежката безработица в световен мащаб достига 12.7%, което е 2 пъти повече от нивата на безработицата като цяло. Все повече млади хора търсят нови възможности за развиване на практическите си умения и стартиране на кариера. Microsoft предлага на младежите редица програми, които да им помогнат да придобият умения за разработване на приложения и по този начин да развият свое конкурентно предимство на пазара на труда. WOWZAPP 2012 е шанс за тях да изследват различна професионална посока и една от инициативите на Microsoft за обучение и насърчаване на предприемачеството сред младите хора.

WOWZAPP 2012: Bulgaria ще продължи до 11 ноември в Тhe Roof, а партньори на събитието са Eleven и Mobile Monday Sofia. Специален гост е Карл Дейвис Барет, който вече активно програмира за платформата.

„Хакатон е едно от най-големите събития в средите на ИТ разработчиците и за нас е огромно удоволствие да предоставим на нашите родни ИТ инженери възможността да станат част от това преживяване. В България има таланти и WOWZAPP е шанс да покажем на света, че без значение от коя страна на картата се намираме, ние винаги ще сме на гребена на ИТ вълната“, отбеляза Момчил Зарев, съосновател на Mobile Monday Sofia.

„WOWZAPP: Bulgaria e чудесна възможност за любознателни хора, които искат да участват в професионално предизвикателство. Състезание за бързина и остроумие, което може да доведе до работещи полезни и забавни приложения, които да бъдат представени на световния пазар”, заяви Михаелена Дамянова от Eleven България.

Във всяка локация от хакатона Microsoft осигурява за участниците безплатен софтуер за създаване на приложения като Visual Studio Express за Windows 8, както и безплатен регистрационен код за Windows Store чрез Microsoft DreamSpark. На мястото на събитието ще могат да се получат и консултации от експерти и трейнъри по програмиране. Студентите, които се включат в WOWZAPP, ще могат да предложат своите приложения за участие в Imagine Cup, най-голямото технологично състезание в света.