Институции

IT специалности в СУ по-желани от работа в администрацията

IT специалността „Софтуерно инженерство“ е по-желана от тазгодишните кандидат-студенти в СУ „Св. Климент Охридски“ за сметка на работата в администрацията.10

Желаещите да учат в най-старото висше училище у нас са 7 148 са кандидатите, съобщиха от учебното заведение. Традиционно най-много от тях са предпочели да бъдат приети в специалност „Психология“. Веднага след нея се нареждат „Софтуерно инженерство“ и „Право“. Те изместват от второ и трето място „Комуникационен мениджмънт“ и „Публична администрация“. Сред най-желаните от кандидатите са специалностите „Фармация“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“ и „Комуникационен мениджмънт“. Спрямо предходната година от списъка отсъстват „Социология“, „Българска филология“, „Информационни системи“ и „Информатика“.

66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади също са приети в Алма матер след първото класиране

От утре (10 юли) до 12 юли новоприетите студенти има възможност да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Това става в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Там новоприетите трябва да носят студентска книжка, която се закупува в книжарниците в Ректората и факултетите, както и да представят оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, формуляр за записване на новоприети студенти (изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва), попълнен онлайн формуляр за електронна студентска карта и квитанция за платена такса за електронна студентска карта, две паспортни снимки и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записване.

Тези, които не са приети по първо желание, могат да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап и да участват във втория, ако е възможно прекласиране в по-предна желана специалност. За целта те трябва да оставят оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет.

Приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания.

Неприетите от първия етап кандидати пък участват автоматично в следващия етап на класирането. То ще бъде обявен на 16-и юли 2019 г. От 17-и до 19-и юли 2019 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност.

На 23 юли 2019 г. ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24-26 юли 2019 г. включително.

Източник: monitor.bg