Мнения

Eсенна ваканция за учениците?

Допълнителни дни ваканция за учениците при сегашните разчети за учебната година са невъзможни. Нови формати за почивни дни може да бъдат въведени при определени условия, основно ако се промени датата на първия учебен ден. Вариантите за нея са за 1 или 8 септември, вместо сегашният 15-ти.

„Децата, които организираха протеста на 3 януари, бяха поканени в министерството още миналата година. На тях им беше обяснено, че има 36 учебни седмици и че не може да се намаляват и започнаха да се разглеждат различни варианти“, обясни пред вестник „Класа“ Асен Александров, директор на столичното 51-во СОУ и съветник за средното образование на министър Сергей Игнатов.

Според него трябва да се променят учебните програми, след което да се промени и учебното съдържание. Целта е да се направи промяна и в учебниците. Той коментира, че трябва да се намалят уроците за нови знания и да се увеличат тези за затвърдаване на знанията.

„Има нужда от удължаване на учебната година“, споделя пък директорката на Софийската математическа гимназия Мариана Тодорова.

Обсъжват се варианти и с въвеждане на три срока. Така първият ще приключи през декември и ще позволи на учениците да имат по-дълга зимна ваканция. Според експерти е добре да се увеличат учебните дни, но това да стане за сметка на по-малко часове в тях.

Някои смятат, че не е лишена от логика и почивка за седмица през есента.