Мнения

Министърът за намаляване на натоварването в училище

Министерството на образованието ще намали наполовина натовареността на учениците в средния курс. Mерките се взимат във връзка със сериозното напрежение, което се е стоварило над децата, информира „24 часа“.

С приемането на новия закон за просветата, съотношението нови-стари уроци ще бъде 60 на 40, каза вчера министър Сергей Игнатов. Той е категоричен, че за да е трайно едно знание, то трябва да се затвърждава, като за тази цел трябва да се даде акцент на интерактивните методи.

„Децата нямат време да мислят. Учебните планове понякога са твърде странни и парадоксални. Нещо по физика се учи в шести клас, а същевременно там има и математически модел, а задачата се оказва в плана за девети клас“, споделя Игнатов.

„Само образованият може да управлява живота си“, отбеляза още Игнатов.

„Проектозаконът за народната просвета ще бъде готов до 2-3 месеца. Преди обаче да бъде внесен в парламента, ще се изпрати в Брюксел. „Искаме да бъдем активна страна в образователния диалог на ЕС. Мобилността изисква голям синхрон, само така детето от Калофер утре ще може да отиде да следва в Берлин и пречките пред него да са колкото може по-малки“, обясни Игнатов.