Институции Училища

9 млн. лв. за камери и лаборатории в училищата

8 630 000 лв. ще бъдат инвестирани от просветното министерство за създаването на система за контрол достъпа до училищата, изграждане на асансьори и оборудване на лаборатории и работилници с апарати, уреди, прибори и материали за лабораторни упражнения и демонстрации.

Средствата са по две от националните образователни програми за 2019 г – „Създаване на достъпна и архитектурна среда и сигурност в училище“ с бюджет от 1 250 000 лв. и „Осигуряване на съвременна образователна среда“, финансирана с 7 380 000 лв. Те са обявени за обществено обсъждане заедно с още 15 програми, съобщава Монитор.

Сигурността във включените в програмата школа ще се подобри с 550 000 лв. С тях ще се изградят сигнално-известителни системи, видеонаблюдение на входовете и спортните площадки на училищата, както и 14 турникета с електронни карти за контрол на достъпа. Това се прави във връзка със зачестилите случаи на физическа агресия между ученици, родители и ученици, родители и учители, проблемите с наркоразпространението, тютюнопушенето и употребата на алкохол във и около училищата се обяснява в проекта на програмата за нейната необходимост.

По модул „Създаване на достъпна архитектурна среда“ пък са предвидени 700 000 лв. С тях ще се подобри достъпът до образование на учениците със специални потребности, които за настоящата учебна година са 18 116. Със средствата се предвижда да бъдат изградени 5 рамки, 8 платформени съоръжения, 2 асансьора, 14 санитарни възли и други.

Източник: novini.bg