Институции Училища

Българските неделни училища по света с изложба във всички областни градове

Изложбата с рисунки на ученици от българските неделни училища в чужбина „Обич за България“ ще гостува в рамките на две седмици във всички областни градове.

Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Целта на инициативата на МОН и на Асоциацията на българските училища в чужбина е да даде възможност на децата да покажат България такава, каквато я помнят или си представят чрез изкуството. Избраните 60 рисунки и макети на български къщи са дело на ученици от българските неделни училища в Италия, Франция, Белгия, Германия, Ирландия, Великобритания, Австрия, Гърция и Молдова.

Изложбата, която бе открита в МОН от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, ще бъде експонирана и в задгранични мисии, в организации на българите в чужбина и в православни общини, към които има училища по света.

Пътуващата изложба е продължение на състоялата се на 11 май 2018 г. друга инициатива – „Розите на България“, в която над 50 000 деца и техните родители по света показаха по едно и също време чрез българското хоро своята обич към България.

Министерството на образованието и науката осигурява функционирането на близо 400 български училища по света – в 36 държави, на шест континента. Осигурява се не само реалната възможност за обучение по родния език, по история и по география на България, но и осъществяването на дейности, свързани с фолклора, музиката, изкуството и с националната култура.

Източник: novini.bg