Училища

75% от българите искат безплатна детска градина

Таксите в детските градини трябва да отпаднат, смятат 75% от българите. Това сочи проучване на Алфа Рисърч, направено по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА). Според 75% от гражданите детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, почти толкова (73%) са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6-годишна възраст.

Като основни ползи от премахването на таксите анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина (61%), както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище (46%). Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.

Според 63% от анкетираните премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. Почти половината (47%) считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.

„Не сме изненадани от резултатите и ще потърсим диалог за обсъждане на промени в законодателството с представители на институциите“, коментира Евгения Волен, директор на програми за предучилищна възраст в Тръста.

Според ТСА премахването на таксите за посещение на детска градина е добра практика в държави, където се търси преодоляване на класовите различия чрез осигуряване на ранен достъп до образование за хора в икономически неравностойно положение.

Проучването е направено от Алфа Рисърч по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА). То е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017 г.

Източник: dnes.bg