Училища

50 училища посрещат първия звънец с ремонт

50 училища в страната ще открият учебната година с продължаващи ремонти в тях, стана ясно от Министерството на образованието.

Това е под 10 на сто от всички школа, където тече обновяване на базата. Почти всички големи градове ще отворят врати с поне едно школо, което се е превърнало в строителна площадка, пише Монитор.

Ремонти ще има например, в образователните институции в София, Пловдив и Стара Загора. Това обаче нямало да попречи на учебния процес, щяла да бъде създадена организация за нормалното откриване на година, както и за провеждането на занятията, уверяват от МОН.

В 832 школа в момента се извършват основни ремонти. 782 от тях по план трябвало да са приключили до 15 септември. Очаква се през 2018 – 2019 г. да бъдат обновени още над 500 образователни институции, в това число и детски градини. Стойността на проекта, който е финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, е на стойност около 700 млн. лв.

От образователното министерство прогнозират, че училищния праг през новата година ще прекрачат близо 60 000 първокласници.

Със 75 000 първолаци миналата година беляза рекорд за последните 10 г. Най-малко малчугани пък са направили първите си стъпки в образованието през 2009 г. – 59 596. При задействането на държавния механизъм за връщането на деца в училище ресорното министерство е успяло да върне 24 000, но вторично от тях са отпаднали около 4000. Данните показват още, че 8000 българчета са заминали да живеят в чужбина със семействата си. Над 12 хил. пък са децата от гетата, които, вместо да ходят на училище, кръстосват улиците. Проблем продължавало да се оказва застаряването на персонала в школата, обясни ресорният министър Красимир Вълчев. Средната възраст на педагозите била около 50 г. За сравнение 3 години по-рано е била 52 г. Това налагало ангажирането на учители в пенсионна възраст. Най-голям бил недостигът на педагози по физика и математика. Затова и правителството поде политика на увеличаване на възнагражденията, според която се очаква през 2019 г. те да скочат с около 18%. Това означава, че основната заплата на младшите педагози вместо 760 лв. ще бъде 920 лв. Сумата ще нараства поетапно всяка година до достигане на увеличение от 50%.

Правителството е заделило над 700 млн. лв. за образователната инфраструктура, като всяка година до края на мандата ще дава по 330 млн. лв. повече. Близо 1300 лева трябва да е средната брутна заплата за учител от 2019 година. Крайната цел е заплата от 1500 лв. Правителството е предвидило и допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система по междуинституционалния механизъм. Средства над заплатите си се очаква да получат и наставници, класни ръководители и учители, които се занимават с документацията.

Източник: novini.bg