Ученици

49 000 зрелостници се явяват на втора матура

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват днес на втори задължителен държавен зрелостен изпит. 25 000 от тях ще положат матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, а останалите са на изпит за придобиване на професионална квалификация.

Изпитът започва в 8.30 ч. и ще продължи 4 астрономически часа. За втората матура се падна вариант 2. Вариант 18 от 18 възможни теми беше изтеглен за задължителния изпит за придобиване на професионална квалификация, съобщава МОН.

За държавния зрелостен изпит са допуснати близо 25 000 ученици, като най-много ще се явяват на изпита по английски език – около 12 000 са допуснатите. По интерес слезват изпитите по биология и здравно образование, география и икономика, математика. Най-малко зрелостници има на изпита по химия и по физика и астрономия, каза заместник-министърът на образованието Гайдарова.

Вместо втора задължителна матура завършващите професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част. 

Източник: МОН, БНР