Ученици Училища

350 свободни места за осмокласници останаха в столичните училища

Новата учебна година започна, но и след четирите класирания в столицата останаха 350 свободни места за осмокласници.

Те са най-вече в професионални паралелки. Набирането на кандидати за тях продължава. Защо въпреки старанието на просветното министерство отливът от професионално образование продължава и може ли да са привлекателни тези гимназии, разказа Елиана Димитрова.

По данни на Регионалното управление по образованието, във всички професионални гимназии в столицата, с изключение на икономическите, има по няколко свободни места. Например в професионалната гимназия по транспорт и енергетика, по екология и биотехнологии, по подемна техника, по хранително-вкусови технологии. Въпреки мерките на просветното министерство, родители и деца продължават да предпочитат езиците пред професиите.

Ваня Кастрева, началник на РУО – София: Това е трайна тенденция, ние не трябва да отричаме общообразователното знание, което децата ни трябва задължително да притежават. То е свързано с много фактори, София в крайна сметка предлага професионално образование в 45 училища и това донякъде е предпоставка за разсейването на тези ученици.

Избираме професионалната гимназия по екология и биотехнологии , тук са останали 4 свободни места.

Те са в паралелките, обучаващи за „химик-технолог“ и за „еколог“ като в началото на септември свободните места са били цели 19. Тук обаче са оптимисти, казват, че в момента има криза за средни кадри с химическо образование и се надяват тенденцията скоро да се обърне.

инж. Наталия Вълчева, директор на Професионална гимназия по екология и биотехнологии: Езиците, които са така важни за всички ни и които ни дават възможност да общуваме, могат да се научат навсякъде, докато професионалните умения са онези, които могат да ни дадат реализация навсякъде, в България, в Европейския съюз.

От тази година тук може да се учи и за „лаборант“. Учениците и от трите професии имат контакти с бизнеса, виждат реалните машини и технологии. Като завършат могат да работят като химик, като еколог, дори като консултант в магазин за козметика или битова химия. Догодина ще има и такава паралелка.

Яна, 11 клас: Първо излизаме с професия, второ имаме практика, което не се случва в другите училища и просто е хубаво.

Марио, 11 клас: Защото се усеща глад за кадри във всички направление на страната като работни места и професионалните гимназии са най-бързия начин да се произведат такива кадри.

Но да се върнем към осмокласниците – колко от тях не са се записали на училище ще стане ясно в началото на октомври. Не са очаква това да са много деца. Миналата година са били едва 10, а и в София строго се следи да няма отпаднали ученици. И все пак, за незаписаните е полезно е да знаят – в професионалните гимназии за тях има места и перспектива.

Източник: news.bnt.bg