Рекламни Ученици Училища Учители

27 учители от СУ „Христо Ботев“ в Джебел се обучиха за борба с онлайн и реалния тормоз в училище

На 25-27 февруари в СТЕМ центъра на СУ „Христо Ботев“ в гр. Джебел 27 учители получиха ценна подготовка и знания как да се справят с реален и онлайн тормоз и проблеми сред учениците си. Антоанета Василева, експерт към Националния център за безопасен интернет, проведе обучението „Виртуално и реално“ сред педагогическия състав на училището. Учители на ученици от 1-и до 12-и клас, както и училищният психолог, се възползваха от възможността да обсъдят с нея наболели проблеми и казуси.

„Говорихме за онлайн тормоз, секстинг, дезинформация и фалшиви новини и как я разпознаваме, сексуална експлоатация на деца. Как да разпознаят, че дете има проблем в интернет, съответно как да му помогнат, от кого да потърсят помощ. Случаите масово преливат – от училищен тормоз преминава в онлайн, и обратно, от онлайн тормоз – физически в училище или в квартала, общността. Част от преподавателите са наясно с рисковете, особено онлайн и са се справили по-скоро успешно с казусите. За съжаление не са знаели, че могат да се обърнат към Националния център за безопасен интернет за подкрепа и съвет“, споделя Василева.

Експертът обобщи и своите впечатления от СТЕМ центъра на училището. „СТЕМ центърът е страхотен и дава много възможности на училището“.

Снимки: Safenet.bg

Източник: Teacher.bg