Ученици

250 лв. за първолак…!

Около 250 лева е минималната сума, която родителите на първокласниците е необходимо да заделят, за да изпратят детето си на училище. Парите за по-големите ученици пък се харчат предимно за облекло и нови раници. Децата ще се хранят по-здравословно през новата учебна година. Освен, че ще ядат продукти по стандарт „Стара планина“, задължително ще има прясно мляко и фрешове в менюто на ученическите столове.

Ако инатът на първокласника е голям и иска на тетрадките героите от „Леденото царство“ Ана и Елза или Дарт Вейдър и Принцеса Лея от „Междузвездни войни“, то родителите ще трябва да се бръкнат двойно. Ако обикновена тетрадка с 20 листа струва 90 ст., то такава с любимите герои на Дисни ще ви излезе 1,60 лв., показава проверка в големите хипермаркети. Тенденцията е същата при несесерите, кутиите за храна, блокчетата за рисуване с бели листа или скицника. Списъкът започва с тетрадки с тесни и широки редове, както и такива с квадратчета. Те са с меки корици и с по 20 листа, за да бъдат максимално леки. В Благоевград 20 броя струват около 8 лв. На пазара в Илиянци цените са райски – 40 броя с по 40 страници тетрадки с широки редове струват едва 7 лв., показа проверка на вестник „Стандарт“.

„Евтиното излиза по-скъпо“, уверени са родителите. Те масово загърбват евтините раници за децата си по 15-20 лв. и залагат на по-скъпите от по 50 лв. „Хората вече заделят над 50 лева за раници, никой не поглежда тези от 30 лева. Евтините се късат и се налага всяка година да купуват нова.

Еднократната помощ за първолак тази година е 250 лева. Парите се дават на семейства с месечен доход на член до 350 лева. В Кърджали над 1300 първокласници ще се възползват от помощта за новата учебна 2016/2017 година. Средствата се отпускат от социалното министерство. В Община Кула пък дават и стипендия на всеки първокласник, записан в единственото общинско училище „Васил Левски“, съобщи кметът д-р Владимир Владимиров. От помощта ще се възползват 18 деца, толкова са първокласниците тази есен в града. Догодина се очакват повече – 21 6-годишни деца и 15 5-годишни са записани в подготвителните групи.

В област Видин досега такава е осигурена на 368 деца. Тя е от 250 лв. еднократно, изплащани в началото на учебната година. Първокласниците във Видинско тази година са най-малко в страната – само 698.

Източник: standartnews.com