От 15 септември всички училища ще работят по нови рецептурници, съобразени с новите изисквания за пълноценно и здравословно хранене.
В някои от по-големи училища през новата учебна година ще да бъдат инсталирани хладилни витрини-автомати за плодове и цитруси, за да могат учениците да имат по-богат избор за закуска в голямото междучасие.
Какво не е разрешено в стола?
– Не се предлагат кисело мляко, сирене и кашкавал без БДС Стандарт.
– В прясното и киселото мляко не може да има ненатурални подсладители, както и моно- и дизахариди над 15%;
– В прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти НЕ МОЖЕ да има добавени растителни мазнини;
– В айряна не може да има добавена сол;
– Млякото, млечните и кисело-млечните напитки не може да са с над 2% масленост;
– Не може да се предлагат хидрогенирани растителни мазнини;
– Прясното пастьоризирано мляко, както и млечните продукти, трябва да са произведени от сурово мляко;
– Нектарите и соковете не може да са направени от концентрат (трябва да са със 100% плодово съдържание),
– Нектарите и соковете не може да съдържат моно- и дизахариди над 20% от общата маса на продукта;
– Консервираните продукти от плодове и зеленчуци (включително нектарите и соковете) не може да съдържат консерванти, оцветители и подсладители.
– В чайовете не може да има подсладители и овкусители, както и да се съдържа кофеин.
Източник: standartnews.com