Учители

2013-та ще е крайъгълен камък за образованието в световен мащаб

„От началото на своето съществуване BETT е обединил идеите на много иноватори в областта на образованието и обучението, събрал е на едно място хората, които са чертали бъдещето на сферата. През цялата си история Майкрософт също е бил част от всичко това„, коментира в статия в блога за образование на компанията, нейният вицепрезидент Антъни Салсито.

Тази година обаче събитието е съвсем различно. Разбира се акцентът отново е върху най-новите и мащабни технологични иновации, които присъстват на почти всеки щанд на изложението. Както винаги се говори и за тяхното въздействие върху преподавателите, учащите се и върху целия процес на образованието. Този път става дума за нещо много повече от хардуер и софтуер. Говорим за по-сериозен ангажимент на участниците в образователните практики, който е акцентиран върху правилното и ползотворно използване на въпросните технологии.

„В Майкрософт научихме, че ако просто вкараме технологиите в училищата, те не винаги ще работят добре, а успехът е спорен“, казва Салсито.

Те са важни, както и достъпът до тях и до Интернет, но това не е достатъчно. Успехът  се свързва с въвеждането на иновативни техники на преподаване и съвместно образование, част от които са и въпросните технологии. Затова целта е цялостна трансформация на образователните системи в световен мащаб. Трябва да се намерят нови начини да се впрегне силата на технологиите в образованието и в същото време напълно да се преосмисли ролята на образованието в обществото.

Иноваторите също се учат от грешките си и след десетилетия на опити, провали и изненадващо добри резултати, наглед непосилната задача да се преосмисли и промени световното образование, като че ли е на път да бъде постигната. Надежда дава фактът, че днес, във второто десетилетие на 21 век образователните лидери са въоръжени с повече познания, проницателност и имат на своя страна високите технологии,

Салсито споделя, че в световния софтуерен лидер Майкрософт са убедени, че 2013 година ще е крайъгълен камък за образованието в световен мащаб. А причините не са една и две.

Те са свързани с последните подобрения на продуктите на компанията, които бяха пуснати основно във втората половина на миналата година. Потребителите вече се радват на Windows 8, а в сферата на образованието ще бъдат приятно изненадани от повечето и по-добри възможности на Office 365. Облачните услуги, в които Майкрософт също е лидер, стават все по-популярни, а освен всичко друго са великолепен начин да се спестят пари за поддръжка, което е особено важно за училищата и компаниите в условията на световна икономическа криза.

„Ние се отнасяме изключително сериозно към ангажимента си да сме част от промяната, тъй като имаме на своя страна силата на технологиите“, споделя още Антъни Салсито и продължава:

„По този начин даваме възможности на преподаватели и ученици да направят така, че да са пълноценни и впечатляващи граждани на света през 21 век“.

Виж оригиналната статия