Училища

СУ вдигна таксите, студентите възмутени

Както се и очакваше, Академичният съвет на Софийския университет повиши семестриалните такси за студентите си. Размерът на увеличението е с 8%, което значи между 10 и 37 лв, в зависимост от различните специалности.

Логично, това не се хареса на обучаващите се във ВУЗ-а, а факултетният студентски съвет на Историческия факултет изрази недоволството си с отворено писмо до медиите с аргументите относно своето недоволство.

Мотивите за увеличението са липсата на средства в универитета и един от начините за подобряване на финансовото положение е именно вдигане на таксите. Официалният обаче е вдигане на размера на минималната заплата от 1 януари. Новите такси ще влязат сила от следващата академична година.

Студентите ще обсъдят позицията си по въпроса и ще решат какви действия да предприемат.

„Качествено образование може да има и когато парите бъдат разпределени според качеството“, коментира пред news.bg председателят на студентския съвет към Историческия факуктет Ивайло Динев.

По думите му, въпреки че рейтинговата система за последните 2 години е показала, че Софийският университет е на първо място, той е получил за последните години само около 4 млн. лева при нужни за университета годишно около 80 млн. лева, за да функционира нормално.

„Или средствата за образование да бъдат увеличени, или, ако те са малко, да бъдат разпределяни за тези, които се представят най-добре“, предложи Динев.

Още по темата