Учители

177 години от рождението на Васил Левски

С тържествена Света литургия от 9:00 часа в църквата „Св. Никола“ в Карлово днес започнаха тържествата, посветени на 177-та годишнина от рождението на Васил Левски.

Присъстващите на църковния ритуал след службата поднесоха цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева.

Васил Левски е смятан за най-светлото и чисто име в историята на България. Той е революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Остава в историята като Апостола на свободата, превръща се в национален герой.

Левски пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е България да се превърне в „чиста и свята република“, в която всички имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, близо до Ловеч. Следва съдебен процес и смъртна присъда, потвърдена на 21 януари 1873 г.

На 19 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. На лобното му място днес се извисява негов паметник.