Мнения

Учените от БАН на протест, министърът иска реформи

Днешният Ден на Будителите бе използван от БАН за организиране на простести, по повод намалението на бюджета на Академията. От 59 млн. лв, през 2012 г. той става 54 млн.

„Според председателят й, в БАН има 2900 учени. С останалите хора като 1100 души със средно образование и обслужващ персонал – бройката заети там става около 7000. Значи на всеки учен се пада почти човек и половина обслужващ персонал. Академията има нужда от реформи“, каза днес министърът на образованието младежта и науката Сергей Игнатов.

Според Игнатов трябва да се реши – или БАН да подкрепя най-добрите институти, или да се свърже с университетите. Ако този тип промени се извършат по най-добрия начин, то вупросните милиони ще стигнат.

Истинският проблем на БАН е именно реформата, а не по-малкото пари“, смята министърът.

Днес протестиращите си сложиха символично въжета на шиите и така протестираха срещу орязания бюджет. Сергей Игнатов отказа да се срещне с тях.

Учените обаче имаха своите също толкова железни аргументи.

Субсидията покрива само заплатите ни„, обясниха протестиращите. „Трябват ни пари, за да привличаме пари„, пък се четеше на един от плакатите, коит бяха вдигнати на митинга.

„Това, което става с финансовото задушаване на Академията, е една политика на физическата й ликвидация“, смята пък главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров и добавя:

Ние умираме, но очевидно за финансовия министър умирането не е достатъчно бързо„!