Мнения

България отбеляза празника на Будителите

Празникът на народните будители беше отбелязан на много места в страната с нужното внимание и тържественост. Честването му започна дни преди днешния 1 ноември.

В Борисовата градина в София слънчевият и безоблачен ден събра стотици столичани и официални гости. Те присъстваха на поднасянето на цветя на алеята с бюстовете на бележити българи в парка, за която по думите на и.д. кмет на общината Мария Бояджийска са вложежени средства от програма „Култура“.

„На България не е нужен само примерът от миналото, но и активните ежедневни усилия на гражданите й днес“, каза Бояджийска.

„Днес празнуват учители, писатели, творци на отечеството. Съвременните народни будители са всички учители, които си вършат работата с удовлетворение и с хъс, с душа и сърце“, коментираха пред Дарик деца от столични училища.

Президентът Георги Първанов използва светлият празник, за да връчи висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата. Това се случи в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. С орден „Св.Св. Кирил и Методий“ – първа степен, бяха наградени проф. Никола Николов. С орден „Св.Св. Кирил и Методий“ – втора степен, бяха наградени проф. д-р Савка Шопова – Маркова, Иван Тенев, Никола Маринов.

„На този ден отбелязваме и почитаме стожерите в обществото ни, подчерта Георги Първанов, който след няколко седмици завършва втория си мандат като български президент.

В Стара Загора пък празничният 1 ноември започна със заупокойна молитва в памет на Митрополит Методий Кусев, която отслужи Старозагорският Митрополит Галактион. Проявата също събра стотици гости, ученици, учители и обществени личности. Деца бяха приготвили рецитал за делото на паметните личности от българската история.

Следобед в Художествената галерия в Стара Загора се връчи наградата „Икар’2011“ за високи постижения на ученици и студенти в областта на науката, културата и спорта.

След това Клубът на учителите по български език и литература организира честване на 130 години от рождението на Димитър Подвързачов в Къща-музей „Гео Милев“. Вечерта в Стара Загора започна с юбилейна художествена изложба „Доспехи на Словото“. По-късно пък стартира премиерата на „Набуко“ в Старозагорската опера.

Добрич също започна честванията с литургия и молебен в чест на Народните бидители. След тях бяха положени цветя на паметната плоча на първото класно училище в града, което се помещава в двора на черквата.

Предиобед бяха на общоградско тържество бяха обявявени и връчени годишните награди на Общината в областта на духовната култура за 2011 г. Тържествената програма в североизточния град продължи с концерти, рецитали, изложби и ученически прояви.