Ученици

Обучение в училище или у дома?

Ученикът от Смолян Божидар Маринов печели състезание по информатика под егидата на МОН, за което получава диплома. По-късно обаче става ясно, че не посещава училище и от ведомството постъпват според закона – отнемат му отличието.

Божидар никога не е ходил на училище и се обучава у дома. „Учител“ е майка му – програмист, която работи от дома. Това вероятно е и причината за неговите високи резултати по дисциплината. Случаят отново предизвика въпроси относно За и Против домашното обучение, което в България е извън приетите норми.

Историята бе представена в репортаж на бТВ. Майката твърди, че няма вяра на образователната система. Тя обучава Божидар по американска програма.

Действието й е извън основния закон на държавата – Конституцията. Според нейният член 53, алинея 2 Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Родителят е уверен, че като държи детето далеч от училище, ще му предаде християнските ценности. Според нея „училищната среда е деградираща и място за обучение на характера няма“. Тя иска образованието да се върне в епохата на Възраждането, когато то е било в ръцете на родителите.

Майката не се притеснява и от факта, че социалните контакти на Божидар се заключават основно в скайп.

„Колкото повече расте, грижите за него намаляват. Преди беше по-трудно“, признава още тя.