Учители

Кирсти Лонка: Високите резултати от PISA са повод за още повече работа (видео)

Финландия е призната като световен лидер в областта на образованието. Резултатите от програмата за международно оценяване на учениците (PISA) традиционно са сред най-високите в света, а причините за това са равните възможности за образование, компетентните учители, както и цялостната подкрепа на общественото образование.

Един от финландските образователни лидери – Кирсти Лонка от университета в Хелзинки е поредният гост на вицепрезидента образование на Майкрософт Антъни Салсито в проекта му dailuedventure.com. Тя отговори на въпросите му по време на Глобалния форум „Партньори в познанието“, който се проведе в края на ноември и началото на декември в Прага.

Пред него Лонка споделя гордостта си от успехите на страната, но и посочва някои интересни моменти, които биха могли да бъдат и заплаха за лидерската роля на Финландия в бъдеще.

„Високите резултати от PISA могат да се превърнат в капан за страните отличници. По-консервативната част от хората у нас казват, че ние не трябва да променяме нищо, но моето обяснение е, че се справяме добре, тъй като сме наясно, че само непрекъснатото развитие може да поддържа високото ниво“, казва Лонка.

Тя беше един от основните лектори по време на Глобалния форум, когато говори за предизвикателствата пред съвременното обучение на представителите на новото поколение, което е съвсем различно от предишните.

„Нещата може би не опират изцяло до технологии, колкото до педагогика и използване на натрупаното знание на практика. Физическата среда също е много важна“, казва тя.

Кирсти Лонка споделя за опита на Финландия в създаването на класната стая на бъдещето и как физическите пространства и мястото, където се усвояват знанията оказват положително влияние върху целия образователен процес.

Виж интервюто на Антъни Салсито с Кирсти Лонка

Повече за Кирсти Лонка прочетете тук

снимка: Microsoft © All Rights Reserved