Ученици

Ясни са първите 100 ученици, номинирани за “Млади посланици на технологиите и иновациите“ в България


Над 2200 ученици от цялата страна кандидатстваха в кампанията ни с Майкрософт България „Млади посланици на технологиите и иновациите“, която цели развитието на дигитални и креативни умения у младите хора в страната.

Тя и се осъществява в партньорство с Фондация „Старт ЪП“, „Заедно в час“, с генералната медийна подкрепа на Капитал, в партньорство с 61 медии и 40 асоциации и партньори, като „Аз мога тук и сега“, „Уча се“, БАИТ, Дигитална Национална Коалиция и мн. др.

На 29.02 от 10:30 до 12:30 ч. жури номинира и първите 100 „Млади посланици на технологиите и иновациите в България“, пълния списък може да видите по-долу в анонса.

Състав на журито:

Анна-Мари Виламовска, посланик на кампанията и секретар на Президента на Република България за иновационна и здравна политика. Съпредседател на Съветите за наука и образование и за социално и икономическо развитие при Президента. Представлява България в Съвета на ЕС за насърчаване на дигиталното предприемачество. Лидер в кампаниите Watify Digital Entrepreneurship Campaign и eSkills 2015 г. и посланик на Sofia Tech Park. Анна-Мари Виламовска ръководи президентските награди „Джон Атанасов“ за талантливи млади ИТ учени и предприемачи. Отговаря също така за най-голямата национална дарителска инициатива на Президента на Републиката „Българската Коледа“.

Вилиана Станева, PR Manager в Майкрософт България. Отговаря за всички комуникационни дейности на компанията, насочени към обществото и служителите за българския и македонски пазар. Вилиана има повече от 10 години стаж в комуникациите, работила е както в сферата на корпоративния, така и на агенционния PR. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). Присъединява към екипа на Майкрософт България от Мобилтел, където е заемала позицията експерт „Външни комуникации“ в продължение на осем години. Завършила „Връзки с обществеността“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, има и бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Нов български университет, а също така и специализация във ВУЗФ специалност „Корпоративна социална отговорност“ и от Лидерската академия на Шефилдския университет.

Йоана Дечева, сътрудник Институционални партньорства в Заедно в час. Йоана има бакалавърска степен по „Политология и магистърска степен по „Европейски проекти“ от СУ „Св. Климент Охридски“. От 2012 година работи в неправителствения сектор, първоначално като стажант-изследовател и консултант в сферата на образованието и младежките политики, и в последствие, като координатор на програми, подпомагащи кариерното и академично развитие на младежи от ромски произход.

Жюстин Томс, посланик на кампанията. Водещ експерт в областта на онлайн медиите, маркетинга и PR. Основател и ръководител на уеб агенция ABC Design&Communication Group. Занимава се с изготвяне на цялостни концепции за изграждане на уебсайтoвe и онлайн присъствие. Специалист в сферата на интерактивната реклама, онлайн маркетинга, медия планирането за Интернет, е-мейл маркетинг и Web 2.0. Има публикации в печатни бизнес издания и своя страница в списание .Net, откакто излиза на български език. Автор е на 8 книги по темата онлайн медии и маркетинг, уеб присъствие, на редица изследвания и статии в специализирани издания. Дългогодишен преподавател в НБУ, лектор в семинари и корпоративни обучения на тема онлайн медии, PR, маркетинг и реклама в Интернет у нас и в редица европейски страни. Основател и идеен ръководител на конкурса за най-добър сайт „БГ Сайт“, организиран през 1999 г. Активно работи за развитието на уеб в България.

Константин Рачев се занимава с програмиране и, по-специално, уеб технологии от 2007 година насам. Интересите му се крият основно в програмирането за уеб и връзката на технологиите със заобикалящия ни свят – Internet of Things(IoT). Върл любител на alpha и pre-release версиите на всичко възможно. В момента e студент, изучавайки специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“. От близо две годинизаема позицията на developer evangelist в екипа на Киви Дизайн, също така е и част от организаторите на най-голямото състезание по информатика, информационни технологии и визуални изкуства за ученици – „Аз мога-тук и сега“.

Константин Николов, редактор в Капитал от 2007 година. Въпреки че пише за „тежки“ теми като международните корпорации и световните финанси, не се смята нито за сухар, нито за тежкар. Гордее се, че може да спори с вас едновременно за 100-те най-добри филми на всички времена и кой е най-великият футболен клуб: Реал Мадрид, или Барселона (разбира се, че Реал Мадрид – бел.. авт.). И има да си взима държавния по тюркология в СУ (ама да видим кога).

Катя Тодорова, маркетинг визионер на Уча.се. Катя отговаря за комуникирането на основната мисия на проекта – да помогне на всички български ученици и учители да учат модерно и иновативно с видео уроци и упражнения на разбираем и интересен език по всеки предмет от 1. до 12. клас. Нейна лична кауза е да помага за подобряване на образованието в България – за иновации и мотивация на учениците и така намира себе си и като част от Уча.се Катя има 2 магистърски степени – магистър инженер по телекомуникации от Технически университет – София и магистър по маркетинг и мениджмънт от Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Катя е ментор и лектор на много конференции и събития за дигитален маркетинг.

Леона Асланова, съосновател на Агенцията за иновации Innovation Starter и основател на форума за иновации Innovation Explorer, в партньорство с Капитал. Експерт и консултант по иновации, с над 10 годишен професионален опит. Преди това е работила като Мениджър партньорски взаимоотношения в Мобилтел, Мениджър Продажби в Инвестор.бг и Директор „Връзка с клиентите“ в Нетуърк медиа. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по теория на литературата, бизнес иновации във Виена към TAG Business School и mini MBA програма в PWC`s Academy. Участвала е като лектор в редица събития и инициативи, посветени на иновациите, като Mobile Innovation Challenge, Innovation forum, Social Impact, ментор в „Рекламна академия“, 2014, 2015, ментор в „Академия за иновации“ 2014, 2015, лектор в програмата по предприемачество и иновации на AIESEC, „Фабрика за идеи“, „StartUp Conference UP Venture Week“ и др.

Номинирани ученици и цели класове:

Карина Козарова, гр. София, 9а клас, ТУЕС към ТУ-София
Филип Маринов, гр. Русе, 9б клас, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“
Симона Икономова, гр. София, 39 СОУ „Петър Динеков“
Георги Големджиев, гр. Сливен, 12а клас, ПГХТ „Акад. Н. Неделчев“
Георги Горанов, гр. Тутракан, 10б клас, СОУ „Йордан Йовков“
Койчо Георгиев, гр. Бургас, 8д клас, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“
Кирил Шахъмов, гр. Сливен, 9а клас Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“
Михаила Бузова, гр. Велико Търново, 9б клас, СОУ „Емилиян Станев“
Крум Цветков, гр. София, 9 а клас, 23 СОУ
Екатерина Костадинова, гр. Добрич, 11в клас, Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“
Стоян Гечков, 12д клас, Национална търговска гимназия
Красимира Игнатова, гр. Перник, 9г глас, ПМГ „Христо Смирненски“
Християн Христов, гр. Ловеч, 11г клас, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“
Тони Христова, гр. Варна, 9в клас, НУИ „Добри Христов“
Томислав Рачев, гр. Добрич, 12б клас, Езикова гимназия „Гео Милев“
Димана Колева, гр. София, 10в клас, 35 СОУ „Добри Войников“
Гергана Великова, гр. Пловдив, 11и клас, Езикова гимназия „Пловдив“
Симеон Савов, гр. Етрополе, 10в клас, СОУ „Христо Ясенов“
Милена Итева, гр. Пловдив, 10а клас, СОУ „Цар Симеон Велики“
Цветелин Христов, гр. Шумен, 8д клас, ПМГ „Нанчо Попович“
Габриел Атанасов, гр. Шумен, 11б клас, СОУ „Сава Доброплодни“
Кристиан Кирилов, гр. Перник, 9г клас, ПМГ „Христо Смирненски“
Микаела Тодорова, гр. Перник, 9г клас, ПМГ „Христо Смирненски“
Имануела Бусари, гр. Добрич, 9д клас, ЕГ „Гео Милев“
Стефани Кънева, гр. Велико Търново, 11а клас, СОУ „Емилиян Станев“
Богомил Любиков, гр. София. 10б клас, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“
Павел Иванов, гр. Видин, 9 клас, ПГ „Асен Златаров“
Марина Андровска, гр. София, 8в клас, НГПИ „Свети Лука“
Таня Христова, гр. Габрово, 11а клас, ПМГ „Академик Иван Гюзелев“
Николай Попоесков, гр. Видин, 11в клас, ПМГ „Екзарх Антим I“
Радина Краева, гр. София, 10а клас, ПМГ „Екзарх Антим I“
Виктор Генчев, гр. София, 10б клас,132 СОУ „Ваня Войнова“
Божидар Пейчев, гр. София, 9а клас, 39 СОУ „Петър Динеков“
Антон Максимов, гр. Велико Търново, 8в клас, ПМГ „Васил Друмев“
Явор Илиев, гр. София, 8а клас, НУИИ “Илия Петров“
Дилана Вълева с. Първомайци, 11а клас, ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново
Емил Крумов, гр. Пловдив, 11ж клас, ОМГ „Академик Кирил Попов“
Кристиян Тодоров, гр. Нови пазар, обл. Шумен, 11б клас, СОУ „Васил Левски“
Николай Игнатов, гр. Варна, 9д клас, МГ „Д-р Петър Берон“
Йоана Евениева, гр. Дупница, 11а клас, гимназия „Христо Ботев“
Вержиния Иванова, гр. София, 11б клас, 23 СОУ
Владислав Спасов, гр. София, 11в клас, 73 СОУ „Владислав Спасов“
Никола Методиев, гр. Враца, 10в клас, природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“
Ребека Тодорова, гр. Велико Търново, 11а клас, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“
Борислав Дончев, гр. Петрич, 10а клас, гимназия „Пейо Яворов“
Симеон Енев, гр. София, 11в клас, Национална финансово-стопанска гимназия
Мария Славова, гр. Силистра, 10а клас, ПМГ „Св. Климент Охридски“
Елица Илиева, гр. София, 9е клас,СМГ „Паисий Хилендарски“
Георги Арнаудов, гр. Крумовград, 10а клас, СОУ „Васил Левски“
Василина Цветанова, гр. Пловдив, 8ж клас, ОМГ „Академик Кирил Попов“
Димитри Найденов, гр. Пловдив, 10г клас, ЕГ „Пловдив“
38 ученици от гр. Враца, 8а и 9а класове, ПТГ „Н. Й. Вапцаров“
20 ученици, с. Дерманци, общ. Луковит, 10 клас,  ОУ „Неофит Рилски“
11 ученици, гр. Копривщица, 9 клас, СОУ „Любен Каравелов“

Честито на номинираните! Очакваме с нетърпение да се запознаем наживо в София в края на март.

По време на събитието, което ще се проведе на  25 март в София Тех Парк, всички номинирани ще получат официална грамота „Посланик на технологиите и иновациите“, много подаръци от партньорите на кампанията и ще участват в дигитална конференция за деца, за трансфер на технологична грамотност и креативни умения, чиято пълна програма може да видите тук: ПРОГРАМА