Мнения

Янка Такева: Факторите за насилието са многопосочни

7 от всеки 10 деца в България стават жертва на насилие в семейството. Основната причина за строгото поведение най-често са оценките в училище.

Както Teacher.bg вече писа, данните от проучването на Синдиката на българските учители и Института по криминология показват висок процент на упражнена агресия към децата, но и към техните учители.

„Насилието, издевателството и агресията са изключително разпространени в обществото ни. Досега не е намерен лек за това, факторите са многопосочни. Това ни накара заедно с Института по криминология да направим изследвания през 1999, 2001 и 2007 г. В момента подготвяме следващото изследване, което ще представим на 5 октомври“, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Tя посочи стряскаща статистика, че 75% от учениците търпят вербални насилия, а 60% от тях търпят насилия в семейството.

„Едни родители, които нямаха добър модел на родителство, сега са родители и повтарят този въпроизводствен модел“, посочи тя.

Такева подчерта важността на взаимовръзката между родителите и учителите, позовавайки се на анкета, която показва, че около 28% са безотговорните родители, които даже не пускат децата си на училище.

„Да си родител е най-сложното нещо в днешния свят. Средата е много променена. Поколонието, родено през новия век, е друг психичен продукт. Аз-ът е най-висшата ценност за тях. Децата на 21 век разпознават някои типове поведение спрямо тях като насилие. Те са най-чувствителни към вербалното насилие“, обясни психологът Христо Монов.

Най-често става насилник този, който е бил жертва на насилие, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR. Христо Монов бе категоричен, че българското училище е обществената институция, която не е позволила пълния разпад на обществото ни по време на Прехода.

„Всичко това го изнесе на гърба си българският учител. Нека не разчитаме само на него. Голяма част от състава е в предпенсионна възраст. Първите ни будители са били българските учители, нека им върнем този статут“, призова психологът.

Източник: bgonair.bg