Институции Учители

Янка Такева: Уцелихме десетката в образованието с МОН

Уцелихме десетката в образованието с МОН, похвали се председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева при откриването на официалната церемония за избор на учител №1 на двадесет и втория Националния конкурс „Учител на годината“, която се проведе в столичен хотел.

Тя благодари за доброто социално партньорство с институциите в страната.  Председателят на СБУ изрази надеждата си в българското образование да няма насилие върху учителите в училищата и детските градини.

По думите й СБУ много се работи по проблема за гражданското образование, преодоляването на насилието, агресията, запазването на добрите и добросъседски отношение, както и за глобалното гражданство, което е свързано в целия свят.

Шефът на СБУ се надява, че в навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, когато ще дойде директорът на ЮНЕСКО да обяви България за център за глобално гражданство на Европа.

Такева постави въпроса, ако 18-20% от децата не ходят на училище, утре в каква държава ще живеем и какви политики ще се развиват.

„От учителя зависи какво ще бъде обществото“, акцентира тя и допълни, че ако българският учител има подкрепата на институциите, той ще направи чудеса.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че учителят е бил и ще остане основен фактор в образованието.

Той отбеляза, че ако преди век и половина се е разчитало учителят да учи децата на четене, смятане и писане, то сега учителите трябва да подготвят децата за след 40-50 г. на пазара на труда.

Вълчев изтъкна, че очаква от учителите да направят децата добри хора и да възпитават подрастващите.

„В учителите трябва да се инвестира чрез увеличението на заплатите, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти по всички останали професии“, допълни още министърът.

Общо 102-ма учители бяха отличени в различни категории. Преди стауетката и грамотата от конкурса „Учител на годината“ 28-годишният преподавател по информатика Деян Василев вече е получил признанието на своите ученици. „Заради учениците от 11 и 12 клас реших да участвам.Тази награда е най-вече от тях – от резултатите, които сме постигнали като работа, като спечелени състезания, мероприятия“, споделя той пред БНТ.

Младият учител е намерил общ език с учениците си и то не само заради общия им интерес към компютърните технологии.  „Да седнеш, да говориш с тях за проблемите им – какво искат, какво ги вълнува, което те го оценяват много“, категоричен е той.

Източник: news.bg