Мнения Учители

Янка Такева: Родителите да се доверят на учителите!

93 хил. учители са активно работещите в момента в страната. Около 4 000 учители се търсят обаче в училищата.

„Колеги, които имат педагогическа правоспособност, ще дойдат в образованието, защото няма по-сигурна и стабилна от системата на средното образование, освен това се правят увеличения на заплатите, но съм дълбоко убедена, че заплатата е чак на трето място. На първо място е уважението и авторитетът“, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея обществото трябва да подкрепя учителите, а родителите да започнат да им се доверяват.

„Да бъдеш учител е трудно и отговорно, никой не иска да му се подиграват за образованието. Всички ние сме продукт на българското образование, а то е на добро ниво“, категорична бе тя.

В „Денят ON AIR“ Янка Такева показа изследване с данни, че 70 % от децата се страхуват и са жертви на насилие в семействата си, 59% от децата лесно се ядосват, 45% от децата често се измъчват от неразбирането в семейството, 62% процента се страхуват от това, което може да им се случи.

„Проблемът е в безотговорното родителство, хората, които не изпращат децата на училище, затова ни упреква Европа, но тук също се взимат мерки. Нека не си критикуваме образованието, защото отблъскваме младите хора по този начин“, апелира Такева.

Председателят на Синдиката на българските учители подчерта, че основната цел на заетите в сферата на образованието е кадровото обезпечаване на държавата и преодоляването на феминизацията в професията.

„Има три неща, които трябва се направят – подобряване на организационно-педагогическата дейност в училище, подобряване на дисциплината и преодоляването на насилието и агресията сред учениците, както и добро финансиране за добра учебна среда“, обобщи Такева и потвърди, че намира делегирания бюджет за добър начин на финансиране.

Източник: dnes.bg