Учители

Янка Такева: Проектозаконът унижава достойнството на учителя

Председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева не е впечатлена от проекта за нов закон за предучилищното и училищно образование. Опасенията си от неговото приемане тя сподели пред репортер на Агенция Фокус.

„В него има неща, които унижават достойнството на учителя. Поставят го в една много неблагоприятна среда, от гледна точка на това, че той всеки момент е подложен на възможности за насилие, агресия от страна на всички. Не бихме позволили един закон да уронва престижа и достойнството на учителската професия“, коментира Такева.

Тя добави, че според нея името на документа трябва да е „Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка“.

Такева е категорична, че нужда от нов закон има, но този проект не е финансово обезпечен и не може да повтаря закона за бюджета, както и да не дава никаква перспектива за увеличаването на средствата за образование и за повишаване статиса на родния учител.

„Законът има и много хубави неща, които са ясни и точни, особено за ролята на родителите, но забележете, че в закона не се говори за възпитание, което е един от основните дидактически принципи и функции на образователната система“, каза още Янка Такева.

СБУ няма да подкрепи Закона, стана ясно още от изказването на началничката. Такева се надява обсъжданията му да са дълги и задълбочени, за да може в крайна сметка да се получи приемлив продукт.

Още по темата