Мнения

МОМН представи проекта за Новия закон!

Днес, 14 февруари 2012 година, министърът на образованието Сергей Игнатов и заместник-министърът по въпросите на средното образование Милена Дамянова представиха проекта на Закона за предучилищното и училищното образование. Събитието беше чакано от доста месеци, а днес версията му за гласуване в НС най-сетне беше промотирана пред медиите.

В началото министър Игнатов благодари на Милена Дамянова, към нейния екип, към колегите от експертните групи, към учителите и директорите, които бяха изключително активни, към неправителствените организации, чиито мнения и препоръки залегнаха в основата на текста, към социалните партньори, и разбира се към медиите, за проявения интерес и дори за тяхното нетърпение към този закон.

„Извършена е огромна работа. Това, което се прави е едно много задълбочено изследване на цялата тази материя. Не може да си позволи човек да прави законодателна промяна, ако не познава в дълбочина  проблемите, и ако няма визия какво ще се случи в периода 2025-2030 г. И този труд намери израз в проекта, който днес обявяваме. Мисля, че е изключително добър, защото българското училище ще стане по-динамично, по-гъвкаво, по-автономно, ще засилим  децентрализацията, прозрачността и гражданския контрол“, коментира Игнатов, цитиран от пресцентъра на министерството.

На пресконференцията днес стана ясно, че се създава Консултативен иновативен съвет за предучилищно и училищно образование към министъра на образованието.образованието”.

Проектът беше презентиран от зам.-министър Дамянова.

Проектът на Закона за предучилищното и училищното образование може да намерите тук.

Още по темата