Мнения

Янка Такева: Нека погледнем по-позитивно към училището

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова разискваха проблемите в българското образование по Канал 3.

„Никой не се е изградил като личност, никой не е успял без помощта на учителя си. И затова обществото е толкова критично към нас. Действително ни трябва много кураж и възможности от гледна точка на подобряването на училищната среда, работата с родителите, работата в обществената среда с всички, които управляват процесите на образованието. Нека да погледнем по-позитивно към училището. Много добре е това, че сме много взискателни, но аз имам възможност да сравнявам нашето образование с другите – и мога да ви кажа, че всяка страна се страхува, когато се изправи на състезание срещу български отбор”, обяви Такева и припомни случая, при който варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА.

Конкретно по темата за проблемите в образованието и реформата, извършвана в последните две години зам.-министър Михайлова обясни, че според новите програми, които вече действата за първи, втори, пети, шести и осми клас, може да се прояви много повече индивидуален подход към учениците.

„Никой не може да задължи един учител по математика да преподава един урок в рамките на само един час, ако вижда, че учениците му не се справят. По-скоро в новите програми се дава възможност за повече часове упражнения. Нещо, което е много важно, защото каква е ползата от новите знания, ако те не могат да бъдат приложени”, допълни Михайлова.

„Смятам, че трябва да се направи един мониторинг и да бъдат усъвършенствани учебните програми, които създават изключително много затруднения, въпреки разписаните възможности за свобода на учителя. Но следващия нормативен документ го ограничава. Затова трябва да се синхронизират нормативните уредби. Мисля, че учебните програми не са добре разработени и обезателно трябва да бъдат усъвършенствани”, заяви от своя страна Такева. 

Според Такева няма да има време да се направят промени за следващата учебна година, но за третата година от влизане в сила на Закона за образованието трябва да се променят учебните планове.

„Да и тогава ще имаме първия 7-и клас, завършил по тази програма, който е преминал – 5-и, 6-и 7-и клас. Идеята за промяна заради самата промяна не води до добър резултат. Трябва да има анализ и да се видят резултати”, отвърна Михайлова. „Образованието е най-важната и значима тема. Това е областта, в която ние създаваме бъдещето си и следващите поколения”, допълни зам.-министърът.

Не бе избегнат и въпросът за матурата по български език и литература, която предизвика полемики заради един от въпросите, за който от МОН обявиха, че няма грешка, но пък специалисти от БАН ги контрираха, че е изцяло сгрешен, след което от ведомството все пак решиха да анулират въпроса от матурата и да го признаят за верен за всички ученици, с което пък се надигна и друго недоволство, че така пък се ощетяват грамотните.

„Смятам, че това е едно изключително отговорно решение. Щом има най-малкото съмнение, затова че въпросът е зададен некоректно или затова че има съмнение, че е създадена предпоставка зрелостниците да бъдат подведени – един такъв въпрос няма място в държавния зрелостен изпит. Понякога се изисква много повече сила за едно такова решение.

В случая знаете, че въпросите минават три етапа на оценка. Разработва се от екип, в който са включени и университетски преподаватели и учители. След това има експертна оценка на тези въпроси. След това има и още една окончателна експертна оценка. И на нито един от тези три етапа никой не е посочил проблем. За конкретния въпрос – тези, които са отговорили вярно, няма да загубят нищо”, каза зам.-министър Михайлова.

Относно самата тестова система на оценяване Янка Такева заяви, че в момента се води сериозна дискусия на европейско равнище. Всъщност в Европа вече е започнала дискусия и се обсъжда директива за образованието за подобно намаляване на тестовите задачи. Според Янка Такева поне две години обаче трябва да минат, за да бъде приета подобна директива и българското образование да бъде принудено да се откаже от тестовете.

Източник: kanal3.bg