Институции Мнения Ученици Училища Учители

Юлиян Петров: Тестовете не са прецизни

„Има увеличаване на броя на заразените, но в училище има висок процент ваксинирани, учители и ученици.  По-тревожното е, че тестовете, които се прилагат на учениците, не са прецизни, за да хващат заразата, тестовете са несъвършени“, коментира Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ пред БНР.

„Всички учители и ученици, които в последствие се оказаха заразени, не бяха индикирани от тестовете. Затова голям смисъл от тях няма. Нека да ги има, ние не сме против тях, но българското образование е в плен на пандемията. А то трябва да излезе от този плен и да започне да се бори с посредствеността. Тук включвам всичко – дигитализация в училището, възпитание сред учениците, социализация на определени групи. А пандемията ще отмине и проблемите в нашето образование ще останат. И преди съм казвал, училището трябва последно да бъде затваряно, ако има по-голям брой заразени с Омикрон“, допълни още Петров.

Юлиян Петров заяви още, че утре предстои среща с министъра на образованието, на която ще посочи, че е необходимо преразглеждане на цялостната стратегия какво се прави в училището с оглед на пандемията, включително онлайн обучението на някои от учениците. Подготвя се национална анкета дали учебната година да започне от началото на септември, на базата на обучението в други европейски страни.

Източник: БНР