Ученици Училища

Швейцария дари 2,5 млн лв за ромска детска градина в Сливен

130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в Сливен за пръв път ще  имат възможност за първи път в живота си да посещават детска ясла и градина.

Tова ще стане при откриването на многофункционална сграда с 2 326 кв м разгърната площ, чието изграждане е станало възможно след финансиране от швейцарското правителство.

Дарението в размер на близо 2,5 млн лв е по проект  на общината за социално включване на роми и други уязвими групи. Той е в рамките на съвместната българо-швейцарска програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).Изграждането и оборудването на комплекса, в който има три лекарски кабинета и културно-образователен център струва общо2 791 985 лв., от които само 15 на сто са национално съфинансиране.

От община Сливен коментират, че само през периода от 2011 до 2014 година в „Надежда“ са се родили над 1 200 деца, които поради недостиг на места в съществуващите заведения са били записани в съседни квартали.

Програма ЗОВ е на обща стойност 13,7 млн лв и  се изпълнявана в периода 2015 – 2019 с основни направления образование и здравеопазване, като подкрепя също културната идентичност и овластяването на ромската общност. Тя работи на територията Бургас, Монтана, Русе и Сливен, Пловдив и Шумен. Основната й цел е да се подобри достъпът на общността на ромите и другите уязвими групи до качествено образование в детските градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно, майчино и детско здраве. Финансовият принос на швейцарската страна е  в размер на 11,7 млн лв. По програма ЗОВ близо 460 деца са били настанени до сега в новоизградени детски градини, а други 900 посещават уроци по български език и  наваксващи занимания.

Източник: monitor.bg