Институции

Шабла и Дуранкулак се сдобиха със свои киберскаути

На 6 и 7 юни експерти на Центъра за безопасен интернет и Национална мрежа за децата посетиха северното Черноморие, където обучиха 25 ученика от 5, 6 и 7 клас от Шабла и Дуранкулак за ролята на киберскаути.

По време на двудневното обучение учениците се запознаха и обсъдиха заедно с обучителите различни аспекти на безопасността в интернет на децата и младите хора. През първия ден те разсъждаваха върху теми като разпознаването на непознат нов приятел онлайн, опасността от влизане в контакт с педофил, както и редица технологични аспекти на безопасното ползване на мрежата, като например създаването на сигурна парола и настройването на Фейсбук по начин, който осигурява на непълнолетните му потребители допълнителни защити.

През втория ден бе обсъдено колко много всъщност хората се учат от другите около себе си, като така бе подчертана и ролята на киберскаутите, които имат за цел да помагат на други деца и тийнейджъри при проблем онлайн. Беше проведена и среща с учители и представители на местния Център за обществена подкрепа. На нея беше представена дейността на Центъра за безопасен интернет и програмата „Киберскаут“, която се осъществява за втора поредна година с подкрепата на Теленор България.

Обучението завърши с награждаване и сертифициране на новите киберскаути. До края на септември те ще подготвят и проведат свои дейности и инициативи с цел да помогнат на колкото може повече техни връстници да научат повече за основите на безопасността в интернет.