Ученици

Храмове дават безплатни курсове по математика

Храмове във Варненската и Великопреславската митрополия започват да подготвят безплатно ученици по математика за кандидатстване в математическите и езиковите гимназии, съобщава „Монитор“.

Засега такива курсове ще има в църквата „Свети Атанасий“ и в Духовния център при храма „Свети Николай Чудотворец“. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан подчертава, че намерението на епархийския съвет и настоятелствата е те да станат традиция.

„По този начин искаме да дадем, от една страна, финансова глътка въздух на родителите, които плащат немалко пари за частни уроци, а от друга – да привлечем младежите към църквата, да са наясно с ценностите, които тя проповядва и с православната ни вяра“, допълни владиката.

Новата учебна година ще бъде открита на 11 и 12 октомври, като най-напред ще се даде старт на курса по математика, а след това и на няколко школи по изкуствата.

В школата за подготовка за езиковите и математическите гимназии ще се приемат ученици от 7-и клас, които през 2015 година ще кандидатстват в елитни средни училища.

За подбор на участниците в курса на 11 октомври от 15 часа в залата за беседи към храм „Св. Атанасий“ ще се проведе писмен тест в рамките на 60 минути – ниво входящ тест за 7-и клас. Самият курс ще бъде изцяло с практическа насоченост, като ще се наблегне предимно на решаването на различни типове задачи, каквито се падат на приемните изпити. Курсът ще е напълно безплатен и ще се води от математик, също преподавател. Той ще се провежда всяка събота от 15 до 17 часа. Курсовете се водят от специалисти и също са безплатни.

Подготовка на ученици за кандидатстване в гимназиите, както и школи по изкуствата, ще се провеждат и в Духовния център при храм „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец“ във Варна.

„Те ще бъдат напълно безплатни, при по-добри финансови възможности ще открием школи и в останалите храмове не само във Варна, но и на други места в епархията“, каза митрополит Йоан.