Ученици

Хиляди протестираха във Франция заради ученичка

Хиляди излязоха на протести във Франция, заради експулсирането на чуждестранни ученици, информират световните информационни агенции.

Най-емблематичен бе случаят с Леонарда Дибрани от 9 октомври, когато тя е била задържана пред съучениците си, а по-късно и експулсирана със семейството си в Косово. Леонарда и родителите й са от ромски произход и преди години са пристигнали във Франция, като и до този момент документите им са нередовни.

Случаят предизвика сериозни сътресения във френското общество. Властите заявиха, че депортирането й е напълно законно, но въпреки това то беше последвано от мащабни протести.

„Ако тя подаде молба, и ако тя иска да продължи своето обучение, тя ще бъде приета, но само тя“, заяви френският президент Франсоа Оланд.

„Не само аз трябва да посещавам училище. Братята и сестрите ми също са ученици и трябва да ходят на училище“, заяви 15-годишната Леонарда, която е родена в Италия. Ромското семейство има 6 деца. Леонарда и още 4 от децата са родени в Италия, а последното, само на 17 месеца е родено във Франция. Фамилията пребивава незаконно във Франция от пет години.