Ученици

Хаос с приема след 7-ми клас в Бургас, закриват 6 паралелки

Шест паралелки за прием след 7-ми клас в различни бургаски училища ще бъдат закрити през учебната 2017/2018 година, показва проверка. Причината за това е липсата на достатъчно деца. Оказва се, че едва 6-7 ученици са избрали въпросните паралелки, дори и след 3-то класиране. Справка показва, че най-малко са желаещите за паралелките в СУ ”Св.св. Кирил и Методий” (География и икономика с английски език, Български език и литература, с преподаване на английски език), СУ” Димчо Дебелянов” (Музика), СУ ”Добри Чинтулов”(Музика), СУ ”Иван Вазов” (Природни науки) и СУ ”Петко Росен”(Организация и технология на фризьорските услуги).

Родител изказа притеснението си, че детето му ще бъде ощетено, тъй като желаната от него паралелка ще бъде закрита и то дори няма да има възможност да влезе с 2-ро или 3-то желание там, където след класирането са останали свободни места. „Останах изненада когато разбрах, че закриват именно тази паралелка, която е желана от моето дете. То бе прието в нея на 1-во желание, тъй като иска да учи музика… Най-лошото е, че нямахме никаква информация за случващото се и сега ще се борим на 4-то класиране за свободни места. А всичко това можеше да се предвиди, тъй като на 1-во и 2-ро класиране става ясно колко ученици имат желание да се запишат в споменатите паралелки и преди 3-то класиране можеше да ни предупредят, и да си подадем документи на други места, а не сега да седим със скръстени ръце, и да чакаме за „каквото е останало”, разказа притеснена за бъдещето на детето си майка.

Директорът на Регионалното управление на образованието в Бургас Виолета Илиева категорично заяви, че паралелки с по 6-7 човек е абсурдно да се финансират. „Наредбата е такава, че на 3-то класиране трябва да има минимум 18 деца в паралелка, за да я има. На 21 юли ще бъдат изнесени свободните места след 3-то класиране и тогава всички тези, чиито желани паралелки са закрити, ще бъдат насочени да направят избор на друго училище или специалност”, обясни Илиева.

Тя поясни, че РУО – Бургас разполага с имената на тези ученици и че след посочената дата те ще бъдат уведомени лично. След което съобразно техния бал ще се направи 4-то класиране, за да бъдат те приети. „Това са резултати след 3-тото класиране. След 1-во класиране никой не може да каже какъв ще бъде броят на децата, които ще си подадат документите или на тези, които ще чакат 2-ро и 3-то класиране. Днес уведомих някои родители; все пак аз съм длъжна да спазвам сроковете по Наредбата”, каза още Илиева.

Източник: flagman.bg