Училища

Френската гимназия стана на 50 години

Столичната френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ отбеляза своята 50-годишнина. Честването бе с тържествен концерт, подготвен от настоящи учители и ученици.

Той бе подпомогнат от училищното настоятелство и с участието на изявени възпитаници на школото от всички поколения.

В подготовката се включиха доста популярни от екрана лица – актьори, композитори, певци, поети, политици и др.

През 1977 г. „Алфонс дьо Ламартин“, която по това време се е казвала „Георги Кирков“, е приета за асоциирано училище към ЮНЕСКО.

1989-та пък е годината, в която френският президент Франсоа Митеран нарушава протокола докато е на посещение в гимназията, за да разгледа по-спокойно училището.

Училището има утвърдени традиции и успешно въздействие в обучението по френски език. Интензивното изучаване на езика се извършва по програма, включваща 20 часа по френски седмично в осми клас и от шест до осем часа в класовете след осми.

Предметите история, география, биология и химия, се изучават и на френски език. През петте години на обучение се овладява задълбочено и хронологично френската литература и култура в различни нейни жанрове.

Френската гимназия осъществява образователен и културен обмен с франкофонски училища от Европа. Начинания на училището се ползват с подкрепата на Френския културен институт в София.