Учители

Учител видя училището като търговски обект

Училището се превърна от храм на знанието в един безумен пазар. Нахлуха търговците в храма, започна безумната търговия и ние очакваме добри резултати. Търговията е до процеса с тестовете. ВУЗ-овете с пълна пара бълват неграмотни. Това каза Цецка Петрова, преподавател по български език и литература в 119 СОУ, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Изпитът в този си формат е некоректен към зрелостниците, защото в гимназиален курс те учат 3 часа литература, а това, на което ги изпитва изпита в 1/2 от обема му е учено до 7 клас, посочи Петрова.

Според преподавателя, форматът на матурата е непродуктивен и това е ясно още с навлизането му.

Причините за ниските резултати на зрелостните изпити не се крият в това, че е осуетено преписването, подчерта Петрова. Според ясно е ясно, че резултатите на матурите и всичко, което наблюдаваме в училището е продукт на общественото отношение към него и знанието изобщо.

Резултатите от матурата са политика, а именно това е държавното отношение към училището, смята още тя.

Даниела Ангелова, преподавател по БЕЛ, която е участвала и при проверяването на самите теми, също направи анализ на зрелостния изпит в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й учениците са срещнали затруднения с членуването, малката и голяма буква, слятото изписване.

Снимка: www.bgonair.bg