Учители

Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът на образованието

За началото на учебната година всички учители ще получат 15% увеличение на заплатите си, каза по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че ще бъде предложен анекс в колективния трудов договор с преподавателите, който да позволи, в бъдеще актуализирането на заплатите да става диференцирано. Идеята е по-заслужилите учители да получават по-голямо увеличение.

Вълчев допълни, че увеличението тази есен е част от обещаното двойно повишаване на заплатите за учителите в следващите четири години. В отговор на въпрос министърът уточни, че за 15 септември за всички първокласници ще има буквари.

Под въпрос е осигуряването на учебници за децата във втори и шести клас, за които върви процедура за отпечатване на нови помагала. Същата е и ситуацията за учебниците по чужди езици за осми клас.

„Направихме максималното да скъсим процедурата. Но в закона е регламентирана продължителна процедура, която да гарантира, че са избрани най-добрите учебници. В почти всички училища имаме очакване да се доставят учебниците за втори и шести клас навреме. Където това не стане, за първите уроци ще се ползват помагала в PDF или електронен формат“, уточни министърът.

Източник: dnevnik.bg