Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът на образованието

Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът на образованието

За началото на учебната година всички учители ще получат 15% увеличение на заплатите си, каза по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че ще бъде предложен анекс в колективния трудов договор с преподавателите, който да позволи, в бъдеще актуализирането на заплатите да става диференцирано. Идеята е по-заслужилите учители да получават по-голямо увеличение.

Вълчев допълни, че увеличението тази есен е част от обещаното двойно повишаване на заплатите за учителите в следващите четири години. В отговор на въпрос министърът уточни, че за 15 септември за всички първокласници ще има буквари.

Под въпрос е осигуряването на учебници за децата във втори и шести клас, за които върви процедура за отпечатване на нови помагала. Същата е и ситуацията за учебниците по чужди езици за осми клас.

“Направихме максималното да скъсим процедурата. Но в закона е регламентирана продължителна процедура, която да гарантира, че са избрани най-добрите учебници. В почти всички училища имаме очакване да се доставят учебниците за втори и шести клас навреме. Където това не стане, за първите уроци ще се ползват помагала в PDF или електронен формат”, уточни министърът.

Източник: dnevnik.bg

Коментари във Facebook