Учители

Учителка консултира безплатно за говорни проблеми

Начална учителка, която има и диплома за логопед, стартира безплатни консултации за родители. Ели Иванова от СУ „Черноризец Храбър” ще приема хлапета през целия месец август, за да открива навреме говорни проблеми и да оказва помощ.

Целта е повече родители да се осведомят има ли детето им комуникативно нарушение и как да се справят с него, тъй като твърде късно се взимат мерки в голям процент от случаите, обяснява младата преподавателка.

Като учител тя все по-често се сблъсква в практиката си с деца, които имат обучителни затруднения. Много често те са следствие на някакъв логопедичен проблем в предучилищна възраст, за който родителите не са подозирали, или пък са го забелязали, но не са го счели за отклонение, което изисква намеса. Нека родителите преди първия учебен ден да използват възможността да получат тази информация, която е много важна за децата им, призовава Ели Иванова.

През месец май учителката с квалификация и на логопед направи безплатно обследване на говорното развитие на хлапетата в 6 детски градини в Пловдив. Целта отново беше родителите да научат навреме за проблема, за да може той да се коригира, преди детето да влезе в клас. Впоследствие става по-трудно, а нарушението се отразява и върху справянето на първолака в училище.

Лятната акция на Ели Иванова е продължение на тази нейна инициатива. И ще спести на семействата между 20 и 30 лева, колкото струва консултация с логопед в частните центрове. Записването ще става на телефон 0883380709.

Ели Иванова е учителката, която въведе нова практика – учителски обмен „Гост за един ден“. В този формат преподаватели от различни учебни заведения влизат в часове на колеги от други училища. Целта е да се обменят различни подходи на работа с децата. Връзката става чрез блог, създаден от младата преподавателка. Тя е учител само от 3 г., но вече е увлякла и децата в различни инициативи.

Вярвам, че у учениците трябва да се изградят добродетели и ценности, споделя Иванова. Организирала няколко класа от школото да подарят необходими дрехи, обувки и подаръци за Коледа на деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. С възпитаниците посетили и Дома за стари хора „Св. Василий Велики”. Там децата танцували, пели и подарили малки ръчно направени подаръци на бабите и дядовците.

Ели Иванова е и инициатор на ученически благотворителен концерт, със средствата от който децата направили подаръци на връстници от социален дом в града. Включили се и в опаковането на подаръците за децата от областта към асоциация „Прегърни мече”, зарадвали възрастна жена, като оплели шал и направили сладки.

Заедно с преподавателката си учениците на Ели Иванова отгледали растения, които впоследствие засели, направили хранилки и къщички за птици за парка срещу училището. Вярвам, че доброто е в нас, казва младата учителка.

Освен да преподава на децата, се опитва да подбуди у тях съпричастност, милосърдие, желание за грижа и подкрепа, а впоследствие – удовлетвореност от добрата работа и от безкористните усилия, които са положили. „Чрез тези акции децата се обединиха, работиха по групи и доказаха, че за доброто възраст няма.

Ще продължавам тази практика с учениците си, като целта е да радват хората в неравностойно положение и едновременно с това да се изграждат ценности у децата.Това изключително сплоти класа и всяко дете се почувства по-специално и значимо”, споделя Иванова.

Източник: marica.bg