Институции Учители

Учители сигнализират прокуратурата за неизплатени пари по европроект

37 учители от русенското средно училище „Васил Левски“ и от обединеното училище „Св. Климент Охридски“ в Борово недоволстват, че са ощетени с близо 37 хиляди лева за неизплатени възнаграждения по европроект през миналата година, съобщи БНТ.

Те сключили трудови договори с представител на русенска неправителствена организация. Учителите ще сигнализират прокуратурата.

Проектът, по който са работили учителите от двете училища, се нарича „Образователна интеграция – право с дългосрочен ефект“ и се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Той е спечелен от русенската фондация „Европейски център за медиация и арбитраж“ с председател Елена Славова, която от своя страна е наела учителите за изпълнение на дейностите.

Елена Славова, председател на Фондация „Европейски център за медиация и арбитраж“ обяснява, че след като им бъдат възстановени сумите от Оперативната програма, ще бъдат преведени парите на учителите, работили по проекта. Тя уверява, че в срок са подадени отчетните документи.

От Агенцията, която координира европроектите по оперативната програма към Министерство на образование заявяват, че в отчета липсват документи за реално извършени разходи за възнаграждения на учителите от двете училища. По тази причина заключителният отчет е отхвърлен от страна на Управляващия орган на Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж.

В резултат на регистрирани сигнали за нередност всички плащания от страна на Управляващия орган към бенефициента Фондация „Европейски център по медиация и арбитраж“ са преустановени. Във връзка с тези сигнали за нередност и заради съмнения за измама от страна на бенефициента, Управляващият орган е подал сигнал до прокуратурата на 5 април тази година.

Източник: news.bg