Институции Учители

Учителите с цели заплати при 5-часов работен ден

Учителите ще получават досегашните си заплати, ако в условията на дистанционно обучение са отчели поне 5 астрономически часа работа или поне 25 часа средно седмично.

Те могат да бъдат свързани и с подготовката за даден учебен час. Това става ясно от заповед на просветния министър Красимир Вълчев, публикувана на сайта на столичния образователен инспекторат.

„За дните, отчетни като работни, се дължат уговорените възнаграждения съгласно колективен трудов договор/и или вътрешни правила за работна заплата”, се посочва в заповедна. Това означава, че ако средно един учител отделя по 25 часа всяка седмица за подготовката на уроци и представянето им във виртуална среда, няма да има промяна в заплата. При намалена продължителност на работното време обаче възнаграждението ще бъде намалено пропорционално. Така ако вместо 25 часа учителят има 20 работни часа (20% по-малко), то и заплатата му ще бъде намалена с 20%. Колко е работил всеки един педагог пък отчита директорът на учебното заведение.

Документът е с дата 31-ви март – тоест преди да бъде предложено извънредното положение да бъде удължено, а заедно с него и дистанционното обучение. Следващата седмица в МОН предстои среща със социалните партньори и е възможно заповедта да бъде променена.

Източник: monitor.bg