Учителите са най-важни, категоричен е просветният министър

Догодина ще се постараем за допълнително увеличение на средствата за детските градини.

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова за финансиране на средното образование за 2020 – 2021 г.

,,Общо взето се опитваме да направим анализ постоянно“, обясни Вълчев и допълни, че сега се вижда, че при детските градини е паднала средната пълняемост.

Министърът уточни, че бюджетът за всяка една година са прави условно на два етапа.

„Единият е средносрочна бюджета прогноза, а вторият е самият проект“, поясни министър Вълчев.

Той обърна внимание, че има безспорно един изведен приоритет и това са възнагражденията на учителите.

,,Както казах преди малко, учителите са най-важни. В най-голяма степен с инвестиции в учители можем да разчитаме за подобряване на качеството на образованието. Последните две години имаме 900 млн. ръст на средствата за образование. Всяка година добавяме нещо. Преди 10 години финансирането на целодневната организация беше едва 36 млн. лв., днес даваме близо 170 млн. лв. за целодневна организация на учебния ден. Започнахме финансирането на дейности по интереси, възстановихме финансирането на извънучилищните педагогически учреждения“, допълни министърът.

Той посочи, че е променена формулата, като не е допуснато намаление и са предоставени допълнителни средства на малките училища и детски градини, на отдалечените общини. По думите му това има за цел да се компенсират неравенствата, свързани с достъпа.

,,Увеличаваме всяка година средствата за подкрепа. Миналата година 7 млн. за психолози и педагогически съветници. Тази година близо 6,5 млн. допълнително“, допълни още министърът.

Източник: novini.bg