Учители

Учителите по английски най-търсени преди началото на новата учебна година

Училищата търсят да назначат близо 2000 учители, предава БНР. Няколко дни преди началото на учебната година, все още има незаети места в цялата страна. Най-търсени са преподавателите по английски.

При тях незаетите места са 173 към 1 септември. Има дефицит на начални учители и учители по математика. Най-сериозен е проблемът в Бургас, Стара Загора и София-град.

Ниското заплащане е една от причините за слабия интерес към професията. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са по-привлекателни.

Екипът на министър Анелия Клисарова осигури повишаване на заплатите на младите учители и ресурсните учители и възпитатели и това беше една от стъпките за повишаване на интереса към професията. Имаше идеи за защитаването й, както и редица социални придобивки, но към настоящия момент не е ясно какво ще се случи с тези намерения.

Между 20 и 80 учители се борят за място в най-желаните училища в София, информира БНТ. Училищата в София логично не се оплакват от липса на интерес към тях и спокойно могат да изберат най-добрите кандидати.