Учители

Учителите в Дупница пак без пари, нямат готовност и за стачка!

Скандалът с учителските заплати в Дупница не стихва, месеци след като избухна. Тамошните педагози дълго време не получаваха заплати, след което заплашиха със стачка.

Проблемът беше, че пари за техните възнаграждения идват в общината, но кметът Атанас Янев предпочиташе да ги разпределя за други дейности.

Вестник „Струма“ осведомява къде са отишли парите за ноември. Ноемврийската субсидия за заплати на учителите е осребрена за неползвани отпуски на секретарката на Янев Пепа Владимирова, дъщеря й-завеждащ ТРЗ, заместник-кмета Йордан Йорданов, главния счетоводител Васил Попов и други. По груби данни става дума за около 150 000 лв.

Последните пари, които учителите видяха бяха тези за септември. Те бяха в стачна готовност, но до ефективни действия не се стигна след много обещания на кмета Янев и след намесата на финансовия министър Симеон Дянков.

Сега се оказва, че проблемът изобщо не е решен. Учителите не стачкуват поради липса на водачи. Лидерката на учителския синдикат Румяна Гергинова, директор на ОУ “Неофит Рилски”, се отказа да защитава интересите на учителите и като причина за това се сочи силната й обвързаност с предишната кметска управа, пише изданието.

„Струма“ информира, че Атанас Янев притежава награда, връчена му от шефката на учителския синдикат Янка Такева за… „огромните му заслуги към учителската гилдия“. Запознати твърдят, че местните педагози са едни от най-ниско заплатените в страната.

Самият бивш вече кмет сам е споделял, че не се притеснява от проверките и наказанията, които са му налагани. „Ще обжалвам и ще паднат“. Според вестника, той оствя община Дупница с многомилионен дълг.

Скандалът в развитие