Институции

Училища в 14 града отбелязаха Деня за безопасен Интернет

Заместник-министрите на образованието Милена Дамянова, на културата Тодор Чобанов, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов и заместник-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов участваха в отбелязването на международния Ден за безопасен Интернет на 8 февруари в 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в София. Те дадоха старт на кампанията „Това не е просто игра, това е твоят живот“ – мотото, под което в почти 70 държави на петте континента бяха органидзирани стотици събития и иницативи.

По инициатива на европейската мрежа от центрове за безопасен Интернет Инсейф (Insafe) Денят за безопасен Интернет беше отбеязан за осми пореден път. Това е събитието на годината, когато се обединяват усилията да направим Интернет по-добро и безопасно място за нашите деца и за младите хора. От първото провеждане на Деня за безопасен Интернет през 2004 г. интересът към него нарасна значително по целия свят и вече обхваща и почти 70 страни на петте континента – от Исландия до Кения и от Канада до Южна Корея, включително 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Денят за безопасен Интернет през 2011 г. беше посветен на „виртуалния живот” и под мотото „Това не е просто игра, това е твоят живот” поощрява децата и младите хора да се замислят за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност. Личната безопасност в Интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн среда. За да сме сигурни, че децата ни ще бъдат изложени на по-малко рискове в Интернет, е необходимо да се обединят усилията на родители, учители, институции и експерти, които да стимулират придобиването на социалните умения, нужни както за реалния, така и за виртуалния свят.

Директорът на 51 СОУ в София Асен Александров откри централното събитие, като приветства гостите от държавните институции, медиите и Обществения съвет за безопасен Интернет.

Заместник-министърът на образованието Милена Дамянова изтъкна, че Денят за безопасен Интернет се отбелязва в много училища в България, което е израз на загрижеността за безопасността на децата и в реалния живот и във виртуалното пространство и признание за ролята, което училището играе. За Интернет трябва да говорим не само в часовете по информационни техналогии, а във всеки един час, изтъкна г-жа Дамянова. Тя обяви, че Министерството на образованието, младежта и науката започва проверка на всички договори на училищата с Интернет-доставчици, за да се осигури на децата по-безопасно ползване на Интернет поне в училище. Г-жа Дамянова изрази благодарност към всички членове на Обществения съвет за безопасен Интернет за техните усилия да осигурят възможността децата да се чувстват спокойни при ползването на големите възможности, които новите технологии им предзоставят, и призова за общи действия на всички институции и организации.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов приведе примера с огромния брой български граждани, които в последните дни се включиха в електронното преброяване на населението. Изненадващото е, че сред тях има и много хора от третата възраст, посочи той и обясни този феномен, че в много случаи младите хора са тези, които водят за ръка по-възрастните. Така се създава един поколенчески мост, който ни показва, че времаната в които живеем крият много предизвикателства, но и много интересни явления, каза г-н Чобанов. Затова безопасният Интернет е нещо задължително и наша обща цел, изтъкна той и допълни, че скоро ще станем свидетели на общоевропейски мерки в тази насока. Но тези мерки в повечето случаи са пасивни като филтриране и блокиране. Много по-важно е да въоръжим децата с критично мислене и да ги изградим като отговорни и информирани потребители, подчерта г-н Чобанов. Той обеща, че Министерството на културата ще подкрепя усилията за изграждане на култура на безопасно ползване на Интернет от подрастващите.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов отбеляза, че мотото на Деня за безопасен Интернет през тази година е много важно. Той посочи общата отговорност на родители, учители и организации да подготвят децата за опасностите, с които те могат да се сблъскат във виртуалния свят. Информираният избор и информираното поведение е най-важното за гарантиране на безопасността на децата и младите хора в Интернет, изтъкна той.

Заместник-председателят на ДАЗД Калин Каменов отбеляза големите възможности, които Интернет е открил пред днешните млади поколения, но и факта, че често пропускаме да обърнем внимание на опасностите, които той крие. Затова родителите и всички възрастни трябва по-често да говорят с децата на тази тема.

След официалната част гостите влязоха в класна стая, където заместник-министър Русинов поговори с децата за това, как да се предпазват в Интернет и им разясни правилата на подготвената от Центъра за безопасен Интернет и Асоциация „Родители“ настолна игра „Флашко в страната на спамчетата“. Децата се разделиха на отбори и започнаха да играят, а самият герой-защитник на децата в Интернет Флашко, облечен в специалния си костюм, им помагаше. Състезанието протече с много смях и емоции

В страната Денят за безопасен Интернет беше отбелязан в над 100 училища в 14 града – София, Варна, Козлодуй, Димитровград, Гоце Делчев, Враца, Нови пазар, Мадан, Маджарово, Велико Търново, Казанлък, Сливен, Русе и Бяла. Над 3000 игри, плакати и значки бяпа изпратени предварително на включилите се в отбелязването училища.

Вижте видеозапис на събитието в 51 СОУ.

Канал на Центъра за безопасен Интернет
–––––––––––––––
Цитат:

„Денят за безопасен Интернет е годишната кулминация за редица хора и организации работещи усилено за по-безопасна онлайн среда за децата. На този ден центровете за безопасен Интернет, обучители, родители, политици, както и самите деца имат възможността да направят преглед на постиженията си и да идентифицират предстоящите предизвикателства, – каза Нели Крус, патрон на Деня, отговаряща в Европейската комисия за дигиталния дневен ред на ЕС и заместник-председател на Европейската комисия. – За децата и особено за младите хора, това е отбелязване на чудесните възможности, които предлага виртуалният свят, както и напомняне, че трябва да бъдем отговорни граждани на този виртуален свят. Горда съм, че подкрепям Деня за безопасен Интернет.“

Още информация:

За Инсейф

Insafe е европейска мрежа на националните центрове за безопасен Интернет, съфинансирана от Европейската комисия. Тя обхваща центрове за безопасен Интернет в страните-членки на ЕС, а също в Исландия, Норвегия и Русия и партньорски организации в Аржентина, Австралия и САЩ. Insafe цели да даде възможност на потребителите да се възползват от положителните аспекти на Интернет, избягвайки потенциалните рискове. Повече информация вижте на www.saferinternet.org или ни пишете на info-insafe@eun.org или safenet@online.bg.

За Деня за безопасен Интернет

Денят за безопасен Интернет е част от усилията на партньори по целия свят да гарантират по-безопасен Интернет за всички потребители и особено за младите хора. Той се организира от INSAFE в рамките на Програмата „Безопасен Интернет“ на Европейската комисия.”

Нашият виртуален живот – „Това не е просто игра, това е твоят живот!“

Тази година усилията ще бъдат фокусирани върху виртуалния живот. Младите хора днес прекарват голяма част от живота си в дейности, вариращи от онлайн игри до общуване в сайтове-социални мрежи. При това те се сблъскват с множество предизвикателства, свързани с поверителностто на личната информация, репутацията и здравето им.

Няколко факта за размишление!

• Геймърите прекарват средно по 8 часа седмично в игра онлайн.
• Младите хора спят 2 до 3 часа по-малко на нощ в сравнение с връстниците им от преди 10 години.
• През януари 2010 г. са регистрирани 18 млн. потребители вэв виртуалния свят Second Life.
• Фейсбук съобщава за повече от 500 млн. активни потребители.
• Потребителите прекарват 700 милиарда минути във Фейсбук месечно.
• 13 млн. играчи в World of Warcraft, най-голямата в света мрежова онлайн игра за голям брой играчи.
• Мрежовите онлайн игри са получили 1,5 милиарда долара приходи от абонаменти по света през 2008 г., прогнозите са приходите да достигнат 2,5 милиарда до 2012 г.
• До 250 000 играчи играят едновременно в WoW.
• Трансакциите и продажбите на виртуални стоки във виртуални светове през 2009 г. са изчислени на 18 милиарда долара.

Някои основни послания

• Прикриването зад аватар, псевдо-лична страница или профил няма да ви защити.
• Това, което правите във виртуалния живот, може да се отрази на реалния ви живот.
• Следете игровата си активност: важно е да има баланс между „онлайн“ и „офлайн“.
• Потърсете виртуални светове, които не поощряват консуматорството.