Мнения

Учени спорят за оставката на бивш образователен министър

Спор за оставката на шефа на БАН акад. Стефан Воденичаров се разгоря в Академията. Искрата запали проф. Бойко Георгиев, който поиска на Общото събрание (провело се вчера, 11 януари) да бъде обсъдено оттеглянето на председателя.

Акад. Стефан Воденичаров е бивш образователен министър, задържал се броени дни на поста, веднага след оставкатана проф. Сергей Игнатов в началото на 2013 г.

Един от мотивите е, че Воденичаров не е свикал Ново настоятелство на Академията, което можело да се пребори за по-висок бюджет. Проф. Георгиев смята също, че амбицията на Воденичаров да стане президент, ще постави БАН в зависимост от политическите партии. Освен това той скъсал връзката с Общото събрание на БАН, като 7 месеца не го е посещавал.

„Критиките към мен са неоснователни“, каза акад. Воденичаров пред „Стандарт“. Той обаче отказа повече обяснения с мотива, че иска да ги даде първо пред Общото събрание. У

В същото време учени от Академията се обявиха в негова защита. Според зам.-шефа на БАН проф. Николай Милошев (също бивш министър на образованието в служебния кабинет на Марин Райков) нещата трябва да се решат с диалог.

„Не е времето сега за подобно императивно искане“, коментира той пред „Стандарт“ настояването за оттегляне на Воденичаров. И допълни, че не е съгласен с критиките, касаещи финансовата част. На утрешното си заседание учените ще обсъдят и предложението на проф. Георгиев за премахването на пожизнените възнаграждения на академици и член-кореспонденти. Те са равни на една депутатска заплата. Другото предложение на Георгиев е да се намали бюджетът за централното управление.