Ученици Училища

Ученици събират пари за микроскопи в три столични училища

Ученици събират средства за закупуване на микроскопи за три столични училища – 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 108 СУ „Никола Беловеждов“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн.

За целта Магдалена Миланова и Росица Тодоровска от СМГ „Паисий Хилендарски“ организират изложбата „Организмите отблизо“.

„Ние се интересуваме от биология и за 11 години в училище никога не бяхме работили с микроскоп. Такава е ситуацията за много ученици в българските училища. А ние искаме повече ученици да могат да работят с микроскопи в училище. Осъзнаваме колко важни са практическите умения. Освен че са нужни за развитието на човек в посока на науката, позволявайки му да изследва света и да стане учен, те са чудесно средство за пораждането на желание за разбирането на света, който ни заобикаля. Да, биологията е навсякъде около нас, независимо дали го виждаме или не, но директният досег до нея чрез експериментиране е това, което може да пробуди възхита. Затова е много важно училищата да притежават достатъчно много микроскопи – това ще даде възможност на децата да видят основната структурна и функционална единица на живота (клетката) и да се запознаят с различните тъкани на някои организми. “, пишат двете момичета за мотива си за кампанията.

По време на изложбата могат да бъдат видени снимки на различни организми, които ще бъдат придружени с уточняващ текст. Тя ще се проведе от 19.02.2019 до 21.02.2019 в Центъра за Приложни изследвания и иновации (CASI) към Биологическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Събитие ще се проведе и във фоайето на детски научен център „Музейко“ на 22.02.2019 от 11:30 до 13:30 часа. Там посетителите ще разгледат най-малките структури на прокариотните и еукариотните организми, които ще бъдат представени от различни видове растения – карамфил, кактус, теменуга, както и кремъчни и зелени водорасли( и някои изненади). С организираните от двете момичета демонстрации и коментари по работата с микроскопи и микроскопоски препарати и най-малките привърженици на биологията ще могат да разберат нещо повече за заобикалящата ни природа и основите на живота. На изложбата всеки ще може да се докосне до света на най-малките микроорганизми, като за целта бъдат предоставени микроскопи, чрез които всеки само може да откриете огромния микросвят, криещ се във всяка една клетка. За изложбата в „Музейко“ ще трябва да се заплати такса вход.

Всеки, който желае, може да помогне постигането на целта на двете момичета да съберат средства за закупуване на микроскопи, може да се включи и дарявайки на онлайн кампанията https://www.indiegogo.com/projects/microscopes-for-sofia-high-schools#/

Източник: monitor.bg