Институции Ученици Училища

Третият пол вече влезе в клас

Третият пол влиза в клас чрез електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас.

Когато свършат с отговорите, те трябва да дадат информация за себе си. Децата имат няколко опции: „момиче“, „момче“, „друго“, или „предпочитам да не казвам“. Същият избор имат и преподавателите, пише в. „Телегаф“.

Програмата SELFIE (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и се очаква да обхване над 200 школа в цялата страна. В анкетата въпросите са групирани в 6 тематични области. Сред тях има много запитвания относно достъпа до интернет в училищата. Също така учениците отговарят и за обучението, оценяването и материалната база. Повечето училища още не са стартирали попълването на въпросниците, защото директори искат да променят част от тях.

„В информацията за попълващия бих премахнала опцията „друго“ в графата за пола“, призна Надежда Николчева, директор на столичното 31 СУЧЕМ. „Мисля, че е объркващо, би предизвикало иронично отношение към половата принадлежност“, каза още тя. Освен това директорката смята, че въпросът за пола няма нищо общо с дигитализаията. Надежда Николчева ще остави възможността на учениците да не споделят пола си.

Източник: marica.bg