Ученици

Ученици посещават училище „между другото“

Една от причините за слабите резултати на матурите лъсна в Разград. Оказало се, че огромен процент от гимназистите в града посещават училище като на разходка – без учебници и тетрадки, разкрива „Стандарт“.

Проверката е направена от РИО на МОН в града и е разпоредена от министерството. Контролното проучване е направено в два вида училища – където са постигнати най-високите и най-ниските оценки на матурите, уточни Спаска Маринова, експерт в местния инспекторат.

Децата са показали слаби резултати най-често на матурата по география, която масово са избрали за зрелостната проверка. Проучването показало, че липсата на учебници и тетрадки не е продиктувана от недостиг на средства за обучителни комплекти, а от скандалното нехайство, с което „бъдещето на нацията“ възприема задълженията си в училище.

Желанието на гимназистите да дефилират из школските коридори без излишния товар на книгите за съжаление не е изолирано явление, а общ проблем в нашенската образователна система, допълва на свой ред „Монитор“.

Едва ли някой ще обърне внимание на момиче с раница на гърба, а презрамките им ще скрият и масивните и лъскави ланци на момчетата, отбелязва всекидневникът.

Там са на мнение, че наказанията няма как да решат проблема. По-скоро той ще остане в историята единствено с промяна в концепцията на гимназиалното образование – по-малко, по-леки и по-интересни уроци.