Ученици

Ученици от България и Швейцария успешно завършиха съвместен проект

Съвместен проект на Министерството на образованието и науката, РИО – София –област, и училище „Рудолф Щайнер“, град Берн, Швейцария завърши успешно.

Заключителният етап на инициативата се проведе в град Самоков, където от 16 юни до 1 юли 2015 г. 45 ученици от X клас и 10 преподаватели от училище „Рудолф Щайнер“, съвместно с български деца, ученици от четири училища в града – НУ „Петър Берон“, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, ОУ „Христо Максимов“, СОУ „Отец Паисий“ работиха  и се веселиха заедно.  

Екскурзоводските услуги, преводът и логистиката се осъществяваха от Професионалната гимназия по туризъм в града и от ученици от Профилирана гимназия „Константин Фотинов“.

По време на престоя на групата от Швейцария бяха привлечени повече от 60 доброволци от всички училища в града, а инициативата бе подкрепена от кмета на Самоков, от общинското ръководство, от местни бизнесмени и представители на Евангелистката църква в ромската махала.

В рамките на проекта бе извършено пълно боядисване на три етажа на старата част на НУ „Петър Берон“ в ромската махала, бяха изрисувани картини по стените в много класни стаи. В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ беше очертана площадка за обучение по безопасност на движението, бяха боядисани коридори, класни стаи и огради в другите две училища, построен бе алпинеум и изградено футболно игрище.

В Евангелистката църква в ромската махала бе създаден компютърен център с 5 компютъра, дарени от швейцарските деца, и бяха обучени местни младежи, които да продължат заниманията с децата и с техните родители.

Всички тези дейности се извършваха заедно от учениците от Швейцария и Самоков. В следобедните часове се провеждаха много съвместни занимания с децата от ромската махала и от другите училища, където всички заедно рисуваха българска керамика, учеха български народни песни и танци, имаха занимания по изкуство, модерни танци, спорт и много възможности за създаване на истинско приятелство.

На 1 юли в читалище „Отец Паисий“ в града се проведе и голям съвместен заключителен концерт с участието на състави от всички училища, включени в проекта. Повече от два часа деца от различни възрасти пяха, танцуваха и се забавляваха заедно.

В своето поздравително слово преди концерта кметът на град Самоков – г-н Георгиев подчерта, че тази инициатива се е превърнала в събитие за града.

Този проект се осъществи с пълната подкрепа и съдействието на РИО – София-област, и на началника г-н Христо Андреев, с логистична помощ и подкрепа на г-жа Мила Манчева – старши експерт в РИО – София-област, на Росица Иванова, секретар на Национален съвет за сътрудничество по етническите и интернационалните въпроси към Министерския съвет, които участваха и с финансова подкрепа, на посолството на Република България в Берн и лично на г-жа Плугчиева, на главния секретар на МОН г-н Красимир Вълчев, на СДВР – град Самоков, на ръководството на  болницата в града, на цялата градска администрация, както и на много родители, участвали като доброволци.

Успешното  реализиране на проекта показа една истинска реална интеграция в действие и че когато всички сме доброжелателни, заедно, и готови да помогнем, бариерите много бързо падат, а езиковата бариера не е пречка за създаване на истински приятелства и реална взаимопомощ.

За всички деца, ученици, преподаватели и родители, участвали в този проект, лятото на 2015 година ще остане един незабравим спомен с много положителни емоции и чувството, че когато сме заедно –  всичко е възможно.

Източник: Пресцентър на МОН