Ученици

Ученици обличат абитуриенти за бала

Ученици от столичната професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ ще изработят дизайнерски облекла за 12 абитуриенти от социални домове. Общо 23-ма подрастващи от 10-и и 11-и клас са организаторите на инициативата „Мечтаната дреха“, която има за цел до края на април да бъдат направени модерни тоалети за завършващите в неравностойно положение.

„В момента работим върху четири дизайнерски рокли. Направили сме кройките и вече имаме ясна представа как ще изглеждат те. Костюмите са ни предоставени напълно безплатно от голяма модна къща, тъй като в училището нямаме необходимата техника, за да ги направим“, обясни пред „Труд“ един от главните организатори на благотворителната кауза –  единадесетокласничката Ралица.

Учениците се надяват да приключат с изработката на роклите до края на април, за да могат да представят всички тоалети на специално събитие в Софийската градска художествена галерия, организирано и спонсорирано от Столичната община. „На ревюто ще присъстват всички, които са ни помогнали за организацията и реализирането на инициативата“, споделя Ралица.

По думите й абитуриентите, които ще получат изработените от нея и нейни съученици облекла, са от различни домове във и в близост до София. Ралица се е свързала с Държавната агенция за закрила на детето, от където са определили 13-те подходящи кандидати за тоалетите. Едно от момичетата обаче се отказало да участва и окончателният брой на завършващите, които ще получат дизайнерски костюми и рокли е 12 – четири момичета и осем момчета.

На въпроса как се е зародила идеята за „Мечтаната дреха“, Ралица отговаря, че тя и съучениците й са мислили за начини да се развият в сферата на модния дизайн, правейки нещо запомнящо се. „Решихме кампанията да е свързана с абитуриентските балове и да бъде насочена към деца от домовете, за да ги накараме да се почувстват специални на тяхното завършване“, разказва единадесетокласничката. По думите й у нас не е лесно да се организира подобна благотворителна инициатива, особено от ученици, но с подкрепата на приятели и учители нещата се получават.

„За организирането на такава инициатива трябва много мотивация и амбиция. Всичките 23-ма от нас притежаваме тези две качества и взаимно си даваме сили да завършим докрай кампанията. Освен това двама наши учители ни подкрепяха през цялото време и поддържаха у нас позитивната нагласа, че „Мечтаната дреха“ ще има успех“, категорична е Ралица.

Освен тях цялото ръководство на училището също подкрепя благотворителната кампания. Въпреки това обаче търсенето на спонсори, събирането на пари, писането на писма, изготвянето на презентации и комуникацията с институциите са извършени изцяло от учениците.

Източник: trud.bg