Ученици обличат абитуриенти за бала

Ученици обличат абитуриенти за бала

Ученици от столичната професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ ще изработят дизайнерски облекла за 12 абитуриенти от социални домове. Общо 23-ма подрастващи от 10-и и 11-и клас са организаторите на инициативата „Мечтаната дреха“, която има за цел до края на април да бъдат направени модерни тоалети за завършващите в неравностойно положение.

„В момента работим върху четири дизайнерски рокли. Направили сме кройките и вече имаме ясна представа как ще изглеждат те. Костюмите са ни предоставени напълно безплатно от голяма модна къща, тъй като в училището нямаме необходимата техника, за да ги направим“, обясни пред „Труд“ един от главните организатори на благотворителната кауза –  единадесетокласничката Ралица.

Учениците се надяват да приключат с изработката на роклите до края на април, за да могат да представят всички тоалети на специално събитие в Софийската градска художествена галерия, организирано и спонсорирано от Столичната община. „На ревюто ще присъстват всички, които са ни помогнали за организацията и реализирането на инициативата“, споделя Ралица.

По думите й абитуриентите, които ще получат изработените от нея и нейни съученици облекла, са от различни домове във и в близост до София. Ралица се е свързала с Държавната агенция за закрила на детето, от където са определили 13-те подходящи кандидати за тоалетите. Едно от момичетата обаче се отказало да участва и окончателният брой на завършващите, които ще получат дизайнерски костюми и рокли е 12 – четири момичета и осем момчета.

На въпроса как се е зародила идеята за „Мечтаната дреха“, Ралица отговаря, че тя и съучениците й са мислили за начини да се развият в сферата на модния дизайн, правейки нещо запомнящо се. „Решихме кампанията да е свързана с абитуриентските балове и да бъде насочена към деца от домовете, за да ги накараме да се почувстват специални на тяхното завършване“, разказва единадесетокласничката. По думите й у нас не е лесно да се организира подобна благотворителна инициатива, особено от ученици, но с подкрепата на приятели и учители нещата се получават.

„За организирането на такава инициатива трябва много мотивация и амбиция. Всичките 23-ма от нас притежаваме тези две качества и взаимно си даваме сили да завършим докрай кампанията. Освен това двама наши учители ни подкрепяха през цялото време и поддържаха у нас позитивната нагласа, че „Мечтаната дреха“ ще има успех“, категорична е Ралица.

Освен тях цялото ръководство на училището също подкрепя благотворителната кампания. Въпреки това обаче търсенето на спонсори, събирането на пари, писането на писма, изготвянето на презентации и комуникацията с институциите са извършени изцяло от учениците.

Източник: trud.bg

Коментари във Facebook