Ученици

Ученици масово взимат болнични преди матурите

Родители на седмокласници масово им взимат болнични от джипитата, за да си останат вкъщи тази седмица и да учат усилено в последните дни преди националните външни оценявания, научи „Марица”. Първият изпит е в петък по български език и литература, а на 22 май след идния уикенд следва тестът по математика за седмокласниците.

Що за истерия, в последните дни ли разчитат да се подготвят, реагира майка на момче от средно училище в район „Централен”. От няколко дни синът  я придумва и тя да го освободи от занятията. Не вярвах, че това наистина се случва, когато миналата година ми го разказа приятелка с дете в друго учебно заведение, призна майката. Тогава приятелското семейство се изправило пред неочаквания проблем – в целия клас на седмокласника останали 7-8 ученици в последните дни преди решаващите изпитвания, които са вход за елитните гимназии. Така преподавателите се принудили да изпитват само присъстващите в клас. За два дни момчето натрупало недобри оценки и накрая майката също предпочела да го спре от училище и да му извини отсъствията, за да не си развали общия успех точно в края на годината, докато се фокусира основно върху математиката и българския за изпитите.

Родителите  на тазгодишния седмокласник обаче са твърдо решени да не се поддават на новата мода и да пращат момчето в клас, както е редно, вместо да оправдават отсъствия с фалшиви бележки. Според тях този ход на семействата е напълно излишен и не осигурява спокойствие на децата, а още повече нагнетява напрежение у тях в последните дни преди тестовете. Детските психолози дори препоръчват след ходенето на уроци през цялата година в последните дни да има малко разтоварване, а в деня преди теста дори да не се преговаря.

Училищни директори признаха пред „Марица”, че в седмицата преди националните външни оценявания отсъстващите се увеличават. Когато обаче са представени редовни медицински бележки, няма как да ги оспорват.

Източник: marica.bg